Насловна Најновије Уводи се нови предмет хуманост и безбједност

Уводи се нови предмет хуманост и безбједност

314
0

У основне школе у Републици Српској од наредне године уводи се нови предмет хуманост и безбједност за девети разред, а у средњим ће то бити изборни предмет, радиће се на јачању васпитне улоге просвјетних и стручних радника, као и компетенција директора, изјавила је данас министар просвјете и културе Жељка Стојичић.

„Нико у школи не смије бити изузет од обавезе да смо дужни ученицима да створимо и пружимо сигурно окружење током њиховог боравка у школама“, рекла је Стојичићева приликом представљања Програм мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској.

Према њеним ријечима, процјена финансијских средстава за реализацију наведених мјера је око 23 милиона КМ.

Стојичићева је истакла да је опредјељење Министарства да не уводи забрану уношења телефона у школе, али ће бити наложено доношење акта којим се уређује њихова употреба у школама јер сматрају да је комуникација родитеља и ученика неопходна након наставног процеса.

Она је појаснила да одређен број школа већ има интерне акте, али да су они неопходни у свим школама и да претпоставља да ће се ићи у правцу забране употребе телефона током наставног процеса.

Стојичићева је истакла да је ситуација у школама Српске са аспекта безбједности стабилна, те да није забиљежен ниједан значајнији инцидент, што указује да се радило са дјецом.

Она је нагласила да фокус програма није био на репресивним мјерама већ на промоцији ненасиља и да ће се радити на томе да се законске одредбе, које треба, прилагоде реализацији мјера, а да ће два протокола у вези са занемаривањем и вршњачким насиљем бити обједињена у један документ.

Школе ће, како је појаснила, на располагању имати јединствен образац за евиденцију насиља, а за ученике ће бити рађен штампани и едукативни материјал за препознавање насиља у школама и школским домовима.

„Радићемо на прикупљању података о одобреним програмима који се користе у школама, успоставити базу података верификованих програма за превенцију насиља“, рекла је Стојичићева и додала да се потенцијална опасност мора уочити прије него што се насиље деси.

Једна од мјера је и унапређење система анонимне пријаве насиља путем сандучета повјерења.

Ресорни министар је нагласила да би свака школа требало да у наредном периоду донесе сопствени кодекс понашања, а најавила је и унапређење механизма школског дежурства како би и улога школског ноћног чувара била редефинисана и да би он био на располагању током наставног процеса.

„Отворићемо школе као мјеста у којима се могу одвијати одређене заједничке активности након наставног процеса“, рекла је Стојичићева и напоменула да ће се са Министарством унутрашњих послова тражити рјешење да школама на располагању остане школски полицајац.

Према њеним ријечима, у наредном периоду требало би да буде спроведена и медијска кампања за превенцију насиља у школама.

Стојичићева је кроз представљање Програма мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у васпитно-образовним установама најавила да ће се радити и на изради и уградњи софтвера који би онемогућио ђацима приступ нежељеним садржајима на интернету током боравка у школама.

„Нисмо поставили временски оквир за реализацију мјера, то треба да буде један континуитет и процес који никада неће стати и који се само може унапређивати„, закључила је Стојичићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОсновна школа „Соколац“ – Дан ученичких постигнућа
Сљедећи текстСтудентски турнир у малом фудбалу одржан на Палама (ВИДЕО)