Насловна Најновије Улагања у МУП Српске у протеклих пет година 176 милиона КМ

Улагања у МУП Српске у протеклих пет година 176 милиона КМ

34
0

Укупна улагања у Министарство унутраших послова /МУП/ Републике Српске од 2018. до краја 2023. године износе 176 милиона КМ, од чега највише у објекте 48 милиона КМ, рекао је Срни ресорни министар Синиша Каран.

Каран је истакао да су у овом периоду уложена 44 милиона КМ за набавку униформи, као и рачунарске, специјалистичке и опреме за видео-надзор, те оружја.

„За радаре је уложено 12 милиона КМ. Ријеч је о 100 стационарних и 10 мобилних радара који, заједно са пратећом опремом, чине функционалну цјелину с циљем реализације пројекта `Унапређења безбједности саобраћаја употребом радарских уређаја и примјеном савремених технологија за евидентирање прекршаја, пренос и обраду података о прекршајима на подручју Републике Српске`“, нагласио Каран.

Према његовим ријечима, за возила је уложено 13,5 милиона КМ, за возила „деспот“ и „вихор“ 16,5 милиона КМ, а у хеликоптере 42 милиона КМ.

„Ријеч је о 10 вишенамјенских теренских возила `деспот` и пет лаких тактичких возила `вихор`“, истакао је Каран.

Министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је да је у току израдња новог објекта за Полицијску управу Источно Сарајево, као и новог објекта за Жандармерију у Требињу, а у Бањалуци се ускоро отвара трећа локација за регистрацију возила.

Каран је напоменуо да су полицијски службеници добили и нову униформу.

„Јако је битан сегмент сталних обука и стручног усавршавања наших припадника, како би пратећи свјетске трендове могли одговорити на сваки безбједносни изазов. Ту кључну улогу игра управо наш Центар за обуку као један специфичан тренинг центар на којем може да позавиди свака полиција, а који спроводи различите стручне и специјалистичке обуке припадника полиције“, нагласио је Каран.

У оквиру Центра за обуку је и Управа за полицијско образовање /Средња школа унутрашњих послова и Полицијска академије/ са интернатом за ученике.

Он је нагласио да је МУП препознао потребу побољшања материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије, те је уз подршку Владе, Народна скупштина Српске 2019. године усвојила допуне Закона о полицији и унутрашњим пословима према којем ће се, приликом обрачуна пензијске основице за полицијске службенике, користити петогодишњи просјек, односно пет најбољих година које су они остварили током радног стажа, чиме је значајно увећана пензија полицијског службеника.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстОштећења на кућама, цркви и старој општинској згради у Слуњу
Сљедећи текстВишковић честитао Међународни дан слободе медија – подршка слободи изражавања