Насловна Најновије Ухапшен због оштећења споменика на православном гробљу у Сарајеву

Ухапшен због оштећења споменика на православном гробљу у Сарајеву

192
0

Припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ сарајевског кантона ухапсили су мушкарца чији су иницијали Ђ.П. /41/ настањеног у Сарајеву због сумње да је у претходном периоду оштетио неколико надгробних споменика на православном гробљу Лемези.

Он је ухапшен јуче на подручју сарајевске општине Нови Град, а на терет му се ставља кривично дјело повреда мира покојника, саопштено је из кантоналног МУП-а.

Ухапшени је предат у просторије МУП-а Кантона Сарајево, а о свему је обавијештен дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва.

Православно гробље Лемези у сарајевској општини Нови Град, нашло се више пута на мети вандала. Ове године у априлу оштећено је пет надгробних споменика, а у фебруару четири.

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић, изјавио је Срни крајем августа, да је у ФБиХ до сада оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља.

– Само у Кантону Сарајево, од око 90 православних гробаља, на више од 60 су полупане плоче – навео је тада Радановић.

Он је рекао и да су прошле године забиљежена 62 физичка напада на Србе у ФБиХ и на православна гробља, цркве и капеле, те истакао да се Тужилаштво БиХ није огласило о уништавању православних гробаља у Федерацији.

– У прошлој години рушени су православни споменици у Сарајеву /православно гробље `Лемези` Сарајево, православно гробље `Бријешће` кантон Сарајево, православно гробље у насељу Осијек Сарајево/, те у у Доњем Вакуфу, Мостару, Зеници, Кладњу, Кључу, Санском Мосту. Тужилаштво БиХ није се огласило ни о нападима на православне цркве и капеле, а тешко је наћи православну цркву у Федерацији која је прошла без оштећења и да није барем ишарана – подсјећа Радановић.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстАкција до 29. фебруара – ТАГ уређај за електронску наплату путарине 16 КМ
Сљедећи текстСутјеска – бисер Европе