Насловна Најновије У Београду премијерно приказан филм „Олуја“

У Београду премијерно приказан филм „Олуја“

131
0

Дуго очекивани филм „Олуја“ сценаристе и режисера Милоша Радуновића, који говори о прогону 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, премијерно је приказан вечерас у београдској МТС дворани пред више од 500 људи.

Премијери филма присуствовали су премијер Србије Ана Брнабић, министри у Влади Србије Милош Вучевић, Маја Гојковић, Горан Весић, Даница Грујичић, Ирена Вујовић, Јелена Танасковић и Ђорђе Милићевић, као и друге личности из политичког и јавног живота.

„Олују“ су премијерно гледали и прослављени спортисти – кошаркашки асови Милан и Мачван и Дејан Томашевић и најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић, али и глумци попут Катарине Радивојевић, која је дошла да подржи колеге.

Радуновић је уочи премијере рекао новинарима да је припрема филма трајала дуго и да су на почетку најтежи били разговори са свједоцима, односно људима који су били у избјегличкој колони и прошли голготу у августу 1995. године.

– Ти разговори су на почетку били мучни и тешки, јер је жртвама требало времена да се отворе и проговоре о ономе што су проживјели. Али, када почну да вјерују саговорнику, онда пропричају. Било је тешко слушати те приче, јер ви видите колико је зла почињено тим људима – истакао је Радуновић.

Он очекује да ће филм добро проћи код публике и да ће се допасти народу, иако говори о људској тузи, мукама и злу које је снашло прогнане.

– Искрено се надам да ће бити тако, јер филм прати судбину четири несрећне породице без политичких конотација. Рат је зло и то је суштина приче – закључио је Радуновић.

Један од главних глумаца Златан Видовић нада се доброј реакцији публике у остварењу у којем тумачи два лика, и то два брата близанца, од којих је један православни свештеник, а други професионални војник и легионар.

Видовић је уочи премијере признао да има велико осјећање треме и одговорности, али и велике среће због тога што је заједно са екипом успјешно завршио изузетно значајан пројекат.

– Много смо радили и било је разних ситуација, неприлика и недаћа, али смо успјели све да побиједимо, јер смо вјеровали у овај филм. Знали смо да радимо нешто изузетно важно и јако поштено – истакао је Видовић, који је, припремајући се за једну од двије улоге, прошао кроз војну обуку – кретање кроз минска поља, рад са ножевима и руковање оружјем.

И публика, која је вечерас дошла на премијеру, полаже велике наде у први филм о српском страдању у ратовима вођеним деведесетих година на простору бивше Југославије.

Један од њих је и некадашњи кошаркашки репрезентативац Србије и легенда Партизана Милан Мачван, који је као рођени Вуковарац и сам избјегао из Хрватске, због чега је дошао да погледа филм који га изузетно занима.

– Верујем да ће бити живописно, истинито и веома тужно. Важно је и да ми више не треба да водимо рачуна толико о реакцијама других, већ да се боримо за наша права. Драго ми је да смо у том погледу изузетно напредовали – изјавио је Мачван Срни.

Филм „Олуја“ се након вечерашње премијере сели у биоскопе и биће приказиван широм Србије.

Филм, који је настао у продукцији Телекома Србија и „Омеге“, прати судбину четири породице, а снимљена је и серија од 12 епизода, у којој се о „Олуји“ говори из визуре дјечака.

Главне улоге у „Олуји“ тумаче Јово Максић, Златан Видовић и недавно преминули Давор Јањић, а поред њих играју Марко Баћовић, Љубиша Милишић, Новак Билбија, Марија Микић, Милица Станковић, Иван Вујић и Јаков Јевтовић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстГост у емисији „Пулс града“: Ранко Скакавац(ВИДЕО)
Сљедећи текстВода пријети кућама код Гацка, отежано према Фочи