Насловна Најновије У Болници „Србија“ пуштен у рад апарат за мјерење густине костију

У Болници „Србија“ пуштен у рад апарат за мјерење густине костију

135
0

У Болници „Србија“ пуштен је у рад ДЕXА – апарат за дензитометрију – мјерење густине костију, који је овој установи донирала Невенка Клепић Хаџибашиоглу.

– Пред сам крај живота госпођа Невенка опет је показала своју хуманост и обезбиједила новац за апарат који ће бити на располагању свим становницима наше регије, а и шире, због чега смо јој неизмјерно захвални. Поред апарата за мјерење густине костију, она је нашој болници донирала и барокомору, а имала је у плану поклонити и још једну, увидјевши потребу за истом – саопштили су из Болнице „Србија“.

Александра Магазин, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, изјавила је да је потреба становника за мјерењем густине костију веома велика, те да је Болница „Србија“ од сада у могућности да пружа ову врсту прегледа.

– Деxа је први, једини и најсавременији апарат у државној установи на подручју Сарајевско- романијске регије – Магазин.

 

Према њеним ријечима, дензитометрија је брза, безболна, неинвазивна процедура, која служи за процјену степена одступања у минералној густини костију.

Најрелевантније тачке мјерења су кук и лумбална кичма.

– ДЕXА се најчешће користи за дијагностику остеопорозе, која подразумијева постепен губитак коштане масе као и промјену саме структуре костију, због чега кости постају танке, крхке и подложне преломима. Остеопороза се најчешће открива тек када дође до прелома кости – додаје Магазин.

Она је навела да се мјерење густине костију препоручује женама у раној менопаузи, особама којима се смањила висина више од 2,5 цм, пацијентима са хроничним обољењима који користе медикаменте који доводе до губитка коштане масе, особама које имају упоран бол у леђима, онима који су добили прелом након мање трауме или имају позитивну породичну анамнезу прелома.

Такође, препоручује се и пацијентима на кортикостероидној терапији, супституционој терапији за штитну жлијезду и онколошким пацијентима препоручује се мјерење густине костију два пута годишње.

Из Болнице „Србија“ су навели да је за преглед неопходна упутница породичног љекара, те да постоји и комерцијални преглед за неосигурана лица који кошта 40 КМ.

Пацијенти преглед могу заказати на број телефона 057/325-302 сваки радни дан у периоду од 7.00 до 15.00 часова.

Претходни текстСлабо очишћен снијег до Јахорине
Сљедећи текстПријем у Градској управи Источно Сарајево за чланове карлинг репрезентације БиХ