Насловна Најновије У више градова у ФБиХ протести због страшног злочина у Градачцу

У више градова у ФБиХ протести због страшног злочина у Градачцу

206
0

У више градова у Федерацији БиХ вечерас су одржани протести и затражени превенција насиља и адекватне санкције за починиоце, након што је у Градачцу Нермин Сулејмановић убио супругу Низаму Хећимовић и два мушкарца, те тешко ранио једну жену.

Протести су одржани у Градачцу, Сарајеву, Зеници, Тузли и Мостару и затражена превенција породичног и насиља над женама.

У случају убиства Низаме Хећимовић затражено је хитно утврђивање одговорности полицијских службеника и носилаца правосудних функција, а у случају утврђених пропуста и њихово санкционисање.

Институције власти позване су да обезбиједе ефикасну заштиту жртава насиља, те да убијање жена – фемицид у законодавству буде дефинисано као посебно кривично дјело.

Међу захтјевима изнесеним на протестним скуповима су и пружање адекватне заштите и подршке жртвама насиља над женама, повећање капацитета сигурних кућа, те пружање психолошке и правне помоћи жртвама породичног насиља.

Жртве насиља, али и сви који располажу информацијама о томе, позвани су да пријаве насиље, како би се спријечила ескалација са трагичним исходом.

Указано је и на проблем ширења и подржавања насилног садржаја на друштвеним мрежама, те је од надлежних органа затражено да ово испитају и санкционишу одговорне.

Нермин Сулејмановић из Градачца убио је у петак, 11. августа, из пиштоља бившу супругу у присуству кћерке и то уживо преносио на друштвеној мрежи Инстаграм.

Он је потом на различитим локацијама у Градачцу убио оца и сина, те ранио полицајца, мушкарца и жену. Сулејмановић је након тога извршио самоубиство.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстГласинац славио против Дрине ХЕ
Сљедећи текст„Пулс града“ 14.08.2023. (ВИДЕО)