Насловна Вијести У Истанбулу потписан споразум о отварању украјинских лука и извозу жита

У Истанбулу потписан споразум о отварању украјинских лука и извозу жита

304
0
epa10086411 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (down-R), UN Secretary-General Antonio Guterres (down-L), Russian Defense Minister Sergey Shoigu (up-L) and Turkish Defense Minister Hulusi Akar (up-R) attend a signing ceremony of the grain shipment agreement between Turkey-UN, Russia and Ukraine after their meeting in Istanbul, Turkey, 22 July 2022. According to the agreement, a coordination center will be established to carry out joint inspections at the ports and ensure route security. EPA-EFE/SEDAT SUNA

Русија, Украјина, Турска и Уједињене нације потписале су данас у Истанбулу кључни споразум о деблокади извоза украјинског жита и ђубрива из лука на Црном мору.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу потписао је у Турској споразум о укидању ограничења на испоруку руских производа за извоз и о помоћи Русије у извозу украјинског жита.

Како преноси Ројтерс, постизање споразума ће олакшати све већу прехрамбену кризу, која се погоршала током војне операције у Украјини.

Споразум је производ двомјесечних разговора којима су посредовали УН и Турска и чији је циљ био оно што је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес назвао „пакетом“ који ће обновити извоз украјинских житарица и олакшати извоз руског жита и ђубрива, упркос санкцијама које је Запад увео Москви.

Гутерес је изјавио да споразум отвара пут за значајне обиме комерцијалног извоза хране из три кључне украјинске луке – Одеса, Черноморск и Јужни, те да ће УН основати координациони центар за посматрање спровођења споразума.

Уједињене нације очекују да ће споразум који је данас постигнут бити у потпуности оперативан за неколико недјеља, навела су два висока званичника УН.

Како су додали, очекује се да ће ниво испорука достићи обим од прије ситуације у Украјини, а то је пет милиона тона мјесечно, преноси Ројтерс.

Претходно су Украјина, Турска и УН потписале споразум о извозу житарица. Документ су потписали министар инфраструктуре Украјине Олександр Кубраков, турски министар одбране Хулуси Акар и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

ИЗВОРагенције
Претходни текстТребевић: Отворена планинарска стаза „Видиковац“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстУ суботу црвено упозорење због високе температуре