Насловна Најновије У Источном Сарајеву данас састанак партнера у власти на ниову БиХ

У Источном Сарајеву данас састанак партнера у власти на ниову БиХ

65
0

Предсједник СНСД-а Милорад Додик, рекао је да ће данас, у још једном покушају да буде дата шанса европском путу БиХ, у Административном центру Републике Српске у Источном Сарајеву, бити организован састанак партнера у власти на заједничком нивоу – српске стране, бошњачке стране и лидера ХДЗ-а Драгана Човића.

„Мислим да је ово посљедњи покушај стабилизације, прије него што би се то партнерство могло распасти“, истакао је Додик.

Додик, који је предсједник Републике Српске, навео је да очекује да буду ријешени проблеме застоја у раду Дома народа парламента БиХ, који је блокиран од Бошњака који су напустили и тиме блокирали рад тог дома.

„Очекујемо да ријешимо питање нелегалног високог представника и његових одлука, да их суспендујемо и да се договоримо да у што хитнијем року, а то је већ могуће сутра, на Представничком дому донесемо закон о изборима, који би утврдио све оно што је нормално за једну земљу, а то су технички нивои“, нагласио је Додик.

Мора се, каже он, развластити Централна изборна комисија БиХ, која је одлукама нелегалног Кристијана Шмита превише добила неки значај, морају се рационализовати трошкови у вези с изборима и мора се обезбиједити да заступљеност народа, конститутивних народа, буде видљива у зборним комисијама, како то предвиђају Устав и закон.

„Очекујем да ћемо све то разматрати данас на састанку. Уколико не буде договора, више нисам сигуран колико то партнерство има смисла“, поручио је Додик на друштвеној мрежи „Икс“.

Након неколико договора и онога што су развалили странци, прије свега амерички амбасадор Мајкл Марфи, блокиран је комплетан европски пут, истакао је Додик.

„Један оптимизам који смо имали је устукнуо и не можемо да се крећемо док не ријешимо узроке тог застоја. А то је, прије свега, нелегални Шмит, који наставља да руши европску перспективу БиХ“, навео је Додик.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ суботу 32 године од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву
Сљедећи текстЖдралу, Шљивићу и Пандуревићу није одређен притвор