Насловна Најновије У суботу 32 године од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву

У суботу 32 године од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву

60
0

У суботу, 20. априла, биће обиљежене 32 године од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, саопштила је данас Градска управа Источно Сарајево.

Програм обиљежавања биће реализован у присуству највиших званичника Републике Српске, српских представника у институцијама БиХ, руководства града Источно Сарајево, градских и сусједних општина, чланова породица погинулих припадника ЈНА и преживјелих учесника, представника Трећег пјешадиског /Република Српска/ пука, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, те градских и општинских удружења грађана.

Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој улици, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, одвијаће се у Источном Сарајеву и Сарајеву.

Према програму обиљежавања, у 10.00 часова ће у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима на подручју општине Источно Ново Сарајево бити служен парастос за убијене припаднике ЈНА.

Obeležena 31 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici - JMU Radio-televizija Vojvodine

У 10.40 часова предвиђен је полазак аутобуса у Добровољачку улицу /данашња Улица Хамдије Крешевљаковића/, гдје је у 11.00 часова предвиђена мирна шетња, полагање цвијећа и вјерски помен.

Повратак у Источно Сарајево предвиђен је у 11.50 часова.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

Grad na Miljacki za svu raju i cijeli svijet - Sarajevo, 3 maj 1992 godine. Zarobljeni vojnici tzv. JNA pusteni kuci. | Фејсбук

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Први напад је извршен 2. маја на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у овом граду биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључиле струју, воду и телефоне.

Биланс крвавог пира износи 42 убијена војника и цивила, и то у Дому ЈНА један, Радничком универзитету „Ђуро Ђаковић“ три, на Скендерији 14, Добровољачкој улици девет и на другим локацијама у Сарајеву 13.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, од тога 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЗа шест мјесеци у Гази, страдало више дјеце од укупног броја жртава у Сребреници током рата
Сљедећи текстУ Источном Сарајеву данас састанак партнера у власти на ниову БиХ