Насловна Вијести У Новом Саду отворена канцеларија за правну помоћ Србима поријеклом из ФБиХ

У Новом Саду отворена канцеларија за правну помоћ Србима поријеклом из ФБиХ

182
0

 У Новом Саду данас је званично отворена Канцеларија за пружање информација и бесплатне правне помоћи лицима која посједују имовину у Федерацији БиХ.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон истакао је да право на имовину има око 400.000 расељених и избјеглих Срба из БиХ, али, због усклађивања земљишних књига и катастра које се спроводи у Федерацији БиХ, постоји ризик да то право изгубе.

Гујон је рекао да је право на имовину – основно људско право и да му је драго што су Србија и Српска заједно ушле у кампању информисања прогнаних људи да постоји ризик да изгубе имовину, а да о томе не буду чак ни обавјештени.

Он је додао да му драго што су се укључили да би омогућили да оно што је изгубљено за вријеме рата ипак буде враћено власницима и да нико не може да изгуби оно што му је припадало.

Гујон је напоменуо да је у Федерацији БиХ 1991. године године живјела 541.000 Срба, а да их данас на том простору живи око 56 хиљада, преноси Радио-телевизија Војводине.

У питању је друга таква канцеларија у Србији, којих има шест у Републици Српској.

Директор покрајинског Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило подсјетио је да је прва оваква канцелација у Србији отворена у јануару у Београду, а да је данашње отварање у Новом Саду наставак договорене сарадње више институција Србије и Републике Српске.

Он је истакао да ће Фонд заједно са Хуманитарним центром за интеграцију и толеранцију и Удружењем „Српски крајеви“, те са другим државним институцијама организовати трибине широм Војводине да би што више људи било упознато са процедуром.

Радно вријеме Канцеларије за информисање и правну помоћ лицима која имају имовину у Федерацији БиХ у Новом Саду је уторком, сриједом и четвртком од 17.00 до 20.00 часова.

Канцеларија се налази у просторијама Хуманитарног центра за интеграцију и толеранцију у Улици Војвођанских бригада број 17.

До сада је кроз рад раније отворених канцеларија у Српској и Србији покренуто више од 9.000 предмета за остваривање имовинских права, којима је обухваћена укупна површина од око 57.000 хектара.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстНародна скупштина РС: Предложено давање агремана њемачком амбасадору
Сљедећи текстТоде Николетић добитник је награде Душко Трифуновић, прилог РТВИС, 14.09.2022( ВИДЕО)