Насловна Најновије У петак обиљежавање Дана руских дипломата у Источном Сарајеву

У петак обиљежавање Дана руских дипломата у Источном Сарајеву

121
0

Чланови Удружења грађана „Источна алтернатива“ ће у петак, 10. фебруара, у Источном Сарајеву заједно са представницима Амбасаде Русије у БиХ и града, обиљежити Дан руских дипломата.

Предсједник Удружења Војин Павловић рекао је Срни да ће тим поводом у Источном Новом Сарајеву бити положено цвијеће код спомен-обиљежја бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину.

Обиљежавању би требало да присуствује амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Спомен-обиљежје Чуркину подигнуто је на иницијативу „Источне алтернативе“ у знак захвалности српског народа за улагање вета у Савјету безбједности УН на срамну британску резолуцију о Сребреници.

Полагање цвијећа планирано је за 11.00 часова.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година формирања Министарства иностраних послова Русије.

Дан дипломата симбол је континуитета различитих периода у историји руске спољнополитичке службе и представља нераскидиву везу међу генерацијама.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

Спомен-плоча Виталију Чуркину у Источном Сарајеву постављена је 2017. године на иницијативу удружења грађана „Источна алтернатива“, уз подршку Амбасаде Русије у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

Чуркин је изненада преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи свог 65. рођендана. Овај руски дипломата остао је запамћен међу Србима да је у Савету безбједности УН ставио вето на британску Резолуцију о Сребреници и тиме спријечио неправедно жигосање српског народа као геноцидног.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБратунац: Ускоро бесплатни мамографски прегледи
Сљедећи текстОдржан састанак са представницима PIPLS пројекта