Насловна Вијести Република Српска У Српској еутаназирано око 6.800 свиња, штета већа од 2,5 милиона КМ

У Српској еутаназирано око 6.800 свиња, штета већа од 2,5 милиона КМ

287
0

Због афричке свињске куге у Републици Српској је досад еутаназирано више од 6.800 ових животиња, а тај број би у наредних 24 часа требао да буде и више од 7.500, јер се у овом тренутку чисте велике фарме у Бијељини.

Овако енормне бројке значе да је штета због заразе већ преко 2,5 милиона КМ, а процјене надлежних говоре да ће то бити и изнад три милиона КМ.

Већ од сутра (петак) почињу се издавати прва рјешења произвођачима када је у питању причињена штета у њиховим оборима, а од понедјељка почиње исплата тих средстава, потврдио је Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, који је данас са представницима министарства и члановима Републичке управе Цивилне заштите посјетио Бијељину и том приликом разговарао са градоначелником Љубишом Петровићем и узгајивачима.

Упрског бројним перипетијама које су владале претходних дана на релацији локална власт у Бијељини и Влада РС, новинарима је потврђено да је коначно постигнут договор о откупним цијенама за свиње.

Тако ће откуп крмаче коштати 1.000 КМ, товљеник од 80-130 кг биће откупљен по јединичној цијени која ће по килограму износити 4,20 КМ, што је оквирно око 500 КМ.

За прасад тежине до 30 кг, цијена по килограму биће 6,50 КМ.

Ови износи су задовољавајући за градоначелника Бијељине Љубишу Петровића, који је поручио да ће инсистирати на транспарентности поступка, како откупом не би били занемарени мали произвођачи.

„Тражили смо да се путем интервентног откупа не изоставе мала и средња пољопривредна гадзинства. Јако је важно да путем тог откупа имамо обухваћена она газдинства која имају једну, пет, 10, 20 или 50 товљеника“, рекао је Петровић.

Он је нагласио да је врло важно да се испоштује откуп и сва прича око клања прасади, те да ће из ребаланса буџета града Бијељина бити издвојена средства за обезбјеђивање угрожених фарми.

Са друге стране, први човјек Бијељине сматра да нису довољна средства од три милиона КМ које је Влада Српске обезбиједила за ове намјене.

„Три милиона нису довољна за надокнаду штете, тражимо да се комплетна држава укључи у ово, а не само Бијељина, Република Српска. У најави нажалост имамо и друге најаве за еутаназију на фармама. Број еутаназираних свиња прећи ће цифру од 7.500 што је у штети у новцу сигурно преко два ипо, три милиона“, рекао је Петровић, те додао да ће у понедјељак у Бијељини бити одржан заједнички састанак ветеринарских служби, како би се на републичком нивоу договорили како да се поступа са комплетним сточним фондом.

„Имамо довољан број стручних лица, доктора ветеринасрске медицине у Српској да измијене постојећи Правилник, па да се јасно дефинише како се продају говеда, како се продају овце, како се кољу свиње и све остало. Не можемо се помирити са тиме да наше домаће месо путем еутаназије иде у рупе, а да нам ваља месо из увоза. Инсистирамо да се Правилник на нивоу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС мијења“, поручио је први човјек Бијељине.

Ресорни министар Саво Минић подсјећа да је Влада засад обезбиједила три милиона КМ за ове намјене, као и два милиона КМ за Правилних о клању здравих животиња.

„Мјера која се већ почела спроводити према новом Правилнику јесте клање здравих животиња уз узорковање од 100 одсто, што не ради ниједна земља у региону. Желимо да покажемо друштвену одговорност и да имамо могућности за то у двије кланице које имају биосигурносне мјере. То месо ће обавезно ићи у прераду, а за то је Влада РС обезбиједила два милиона КМ, које ће бити утрошено као учешће од 50 одсто у цијени коштања здраве животиње, а прерађивачи ће обезбиједити осталих 50 одсто. Конкретно, ту ће бити искоришћено четири милиона за куповину здравих свиња, које су у тову у угроженом подручју, а које ће онда ићи у прераду“, појаснио је Минић.

Када је у питању састанак надлежних ветеринарских служби, те захтјева за измјену постојећег Правилника за санирање посљедица афричке куге свиње, Минић је поручио да ће уколико буде требало донијети измјене и допуне тог правилника у смислу онога што су тражили узгајивачи.

„У смислу како да искористимо животиње које су здраве, те начине функционисања сточних пијаца“, навео је он.

Милан Новитовић, вршилац дужности Републичке управе цивилне заштите истакао је се спроводе све мјере на санацији штете, прије свега по питању еутаназије животиња, сахрањивања, дезинфекције и санацију терена.

„Неке ствари се морају у ходу радити, мало да се скине терет са посла који има Ветеринарски институт ‘Васо Бутозан’ а који врши анализе. Ми смо ишли на стопостотно узорковање, а оно је било да се ради санитарно клање. Пракса у свијету је од четири од седам одсто да се врши санирарно клање. Када би ми смањили на 50 одсто, било би дупло више клања, већа количина меса би била, а то месо је обавезно за прераду“, појаснио је Новитовић.

Додао је да ће Цивилна заштита донијети мјеру да сва пољопривредна домаћинства добију средства за дезинфекцију, како би то грађани сами обављали.

„Имамо милион ствари која нас оптерећују, попут Закона о јавним набавкама, гдје морамо видјети шта нам треба, који су то сунђери за дезинфекцију, која је то количина је потребна, ми их немамо у тој количини која је нама потребна, па да кажемо да је то ургентно и ја ћу сносити одговорност ако прекршимо неку од процедура јавних набавки“, поручио је Новитовић, додајући да је циљ да се не дозволи да се афричка куга свиња прошири са овог терена.

Подсјетимо, први случај ове заразе регистрован је 22. јуна у Бијељини, преносе Независне.

 

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстУхапшено 12 лица због трговине људима ради продаје бубрега
Сљедећи текстУсвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске