Насловна Вијести Република Српска Усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске

Усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске

207
0

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су у наставку сједнице Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

За је гласало 47 посланика од 63 присутних. Против је било 16 док нико није био суздржан.

Овим измјенама и допунама се уводе кривична дјела против части и угледа, и то кривична дјела клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи.

Влада, као предлагач овог закона, прихватила је амандман клубова посланика СП-а и НПС-а којим је предвиђена новчана казна од 2.000 КМ до 6.000 КМ за оног ко јавно изложи порузи или презиру лице или групу због припадности одређеној раси, вјери, националности или због етничког поријекла, боје коже или пола.

Усвојен је закључак Клуба посланика Демоса у вези са овим законом, а којим Народна скупштина Републике Српске задужује Владу да у року од 90 дана припреми и у скупштинску процедуру упути Нацрт закона о медијима.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је током засједања да је Приједлогом измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске избрисано кривично дјело увреде, да кажњавање за увреду остаје у сфери прекршаја, док је у знатној мјери смањена казна код кривичног дјела против части и угледа. Он је позвао народне посланике да подрже усвајање овог приједлога закона.

Букејловић је рекао да је у парламенту Српске о овом приједлогу закона обављена конструктивна и кретаивна расправа. Он је рекао да је доношење овог Приједлога закона прошло свеобухватну процедуру од нацрта закона , јавних расправа и прихватања конструктивних приједлога.

„Изношење неистина, личних и породичних прилика, излагање порузи одређених категорија лица превазишло је сваку норму друштвено прихватљивог понашања и на сваки начин обезвриједило људско достојанство, тјелесни и духовни интегритет, човјекову приватност, лични и породични живот“, истакао је Букејловић.

Усвајање Приједлога закона је било ових дана праћено протестима медијске заједнице, невладиних активиста и других грађана, који сматрају да је на овај начин враћена криминализација клевете.

 

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстУ Српској еутаназирано око 6.800 свиња, штета већа од 2,5 милиона КМ
Сљедећи текстРадник Хитне помоћи у Сарајеву украо новац старици којој је позлило