Насловна Најновије Фонд ПИО: Малигне болести – најчешћи узрок губитка радне способности

Фонд ПИО: Малигне болести – најчешћи узрок губитка радне способности

229
0

Обољења која су најчешћи узрок губитка радне способности у Републици Српској већ дужи низ година су малигне болести са 22,42 одсто, кардиоваскуларне болести са 19,92 и душевне болести са 19,86 одсто, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

Код готово сваког четвртог осигураника који је након вјештачења изгубио радну способност узрок је било малигно обољење.

– Када се погледају ранија пребивалишта осигураника код којих је губитак радне способности настао усљед малигних болести, јасно је видљиво да они углавном долазе са подручја која су у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату била изложена бомбардовању пројектилима са осиромашеним уранијом које су извршиле поједине чланице НАТО-а – наводи се у саопштењу.

Из Фонда подсјећају да је ово безумно бомбардовање, осим директне изложености припадника Војске Републике Српске и цивилног становништва, довело и до загађења животне средине, земље, ваздуха и воде, које је кулминирало управо у посљедњих 10 година.

– Колико ће се још осјетити посљедице овог безумног бомбардовања свједочиће, нажалост, раст процента обољења и смртних исхода код грађана Републике Српске усљед малигних обољења – истиче се у саопштењу.

Према подацима Фонда ПИО, у поређењу са државама окружења и у Европи, гдје су болести кардиоваскуларног система најчешћи узрочник настанка инвалидности, у Републици Српској малигне болести већ деценију представљају водећи узрочник када је ријеч о губитку радне способности.

Све до 2012. године кардиоваскуларна обољења у Републици Српској била су најзаступљенији узрочник настанка инвалидности, односно губитка радне способности, као што је то случај и у највећем броју како европских тако и земаља широм свијета.

Малигне болести заједно са кардиоваскуларним и душевним обољењима у овој години чине чак 61,20 одсто узрока настанка инвалидности, односно губитка радне способности, што је изузетно висок проценат.

У протеклој години налаз, оцјена и мишљење љекара вјештака у 366 случаја гласио је – губитак радне способности усљед малигних обољења.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЂоковић побјегао Алкаразу – побједа га дијели од магичних 400
Сљедећи текстВишковић: Приоритет – даље унапређење стандарда пензионера