Насловна Најновије Фоча: Учитељица Катарина Вучен награђена за праксу “Да учење не буде мучење”

Фоча: Учитељица Катарина Вучен награђена за праксу “Да учење не буде мучење”

164
0

Од бакине кухиње, преко наставе у природи до прављења једноставних програма на лаптопу, неке су од активности ученика у оквиру наставног концепта „Да учење не буде мучење“ учитељице Катарине Вучен из Фоче, захваљујући којем је ове године понијела титулу најиновативнијег учитеља у БиХ, а коју додјељује Центар за образовне иницијативе „Степ бај степ“ из Сарајева.

Учитељица фочанске Основне школе „Веселин Маслеша“ у свом раду и приступу дјеци настоји да поједностави градиво и да за све што ђаци уче у школи заједно са њима нађе примјену у свакодневном животу.

Вучен каже да се њена иновативна пракса заснива на томе како да се учење прилагоди сваком ђаку, да то не буде мучење, већ процес на радост сваког дјетета, а темељи се на активном учењу и приступу сваком дјетету понаособ.

„Наставник поред тога што треба добро да познаје наставне садржаје и материју коју предаје, мора да познаје свој разред, свако дијете као индивидуу, да прилагоди методе рада свом одјељењу и да доприноси напретку сваког дјетета. Да дијете припремимо за живот, да има једно функционално знање и да је спремно да надограђује то знање и иде стално напријед“, прича Вучен.

Умјесто готових дефиниција и чињеница, код овог вида учења, објашњава учитељица, користе се разне методе да се дијете заинтересује да истражује, самостално и у групама, те да уз помоћ литературе долази до рјешења и сазнања, а наставник је мотиватор и организатор

„Једна од активности је теренска настава, гдје ван учионице кроз осмишљене активности водимо читав наставни процес. Затим тематска настава, попут теме јесени, коју провлачимо кроз све наставне предмете да бисмо заинтересовали ђаке да дођу до сазнања у вези са том темом“, наводи учитељица Вучен.

Тако је њен „трећи један“ већ другу годину заредом, кроз тему јесени, правио домаћи џем.

Ученици претходно добију задатак да код куће истраже једноставне рецепте од јесењих плодова за прављење џема, а потом заједнички одлучују који џем ће правити.

„Ове године то је био један диван џем од шљива, а увијек се нађе неко од родитеља да припреми и погачу, па се тај дан и сладимо. На часовима ликовне културе осмишљавамо дизајн теглица за џем, мада веома мало џема остане, готово све се истог дана поједе. То ја активност коју дјеца много воле, уживају у томе, једноставно све сами припремају, а ја сам само тај који води процес и осмишљава“, хвали учитељица своје вриједне ђаке.

Уз рецепте из бакине кухиње, приступ „Да учење не буде мучење“ обједињује и савремене технологије, које ђаци уче самостално да примјењују у настави помоћу лаптопа којима је опремљена њихова учионица.

„Кроз нови предмет „Дигитални свијет“ дјеца уче да стварно и практично примијене тај дигитални свијет- да скенирају неке математичке задатке кроз „кју ар кодове“, већ пишу и раде једноставне алгоритме у „скречу“, програму који ће да користе у старијим разредима. Једноставно, да науче да је технологија у служби стицања знања, а не само за игрице и друштвене мреже, већ начин и пут до стицања знања у настави и у животу уопште“, прича Вучен.

Она додаје да се радећи у групама дјеца социјализују, ослоњени једни на друге, али и да самостално износе мишљење.

Катарина Вучен истиче да ради најљепши и најплеменити позив на свијету у којем се све ради из велике љубави.

„И вјечито остајете млади у овом послу, дјеца вам не дају, једноставно, играте се са њима, остајете вјечито дијете у души. То је најљепше и набитније, обликујемо будуће генерације за живот“, поносна је учитељица на свој животни позив.

Награда Центра за образовне иницијативе „Степ бај степ“ много ју је, признаје, обрадовала.

„Ово признање даје вам огроман вјетар у леђа да настављате само још боље и да вјерујете у оно чиме се води тај Центар- да су наставници важна карика у животу и друштву и да се никада не губи вјера у знање. Знање је моћ у сваком погледу“, поручила је учитељица.

Центар за образовне иницијативе „Степ бај степ“ награду за иновативне наставнике додјељује од 2016. године и то у пет категорија.

Уз учитеље, награђују се и иновативни васпитачи у вртићима, наставници предметне наставе у основним и средњим школама, те стручни сарадници свих нивоа образовања.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстУ Палама преминуо Бранимир Мандић
Сљедећи текстНа ски-лифту Пуховац 28. јануара почиње са радом ски-стаза за дјецу