Насловна Најновије Хан Пијесак, Приказан филм „Теслин народ“

Хан Пијесак, Приказан филм „Теслин народ“

244
0

На Хан Пијеску вечерас је приказан филм „Теслин народ“ редитеља и продуцента Жељка Мирковића, који говорио о историјату српских имиграната у Америци.

Филмски архивиста у Кинотеци Републике Српске на Палама Борис Чворо рекао је срни да филм говори о српским имигранима у Америци, почев од првог међу њима Ђорђа Шагића, преко двојице најистакнутијих – Николе Тесле и Михајла Пупина, до оних који данас остављају печат у САД и свијету.

Николу Теслу, како је навео, у филму игра Жељко Џек Димић, српски глумац у САД који је био гост Кинотеке Републике Српске на недавно завршеном филмском Кампусу одржаном на Палама.

Чворо је рекао да сценариста Милош Растовић, уз Димића у улози Тесле, води причу у којој је представљено више од 70 успјешних америчких Срба – научника, бизнисмена, политичара, новинара, глумаца и других који су својим умом и надареношћу задивили свијет.

Филм „Теслин народ“ освојио је двије награде на Филмском фестивалу „Ред дирт“ у Стилвотеру у држави Оклахома у САД.

Пројекција овог дугометражног филма на Хан Пијеску одржана је у сали Дома културе, у сарадњи Кинотеке Републике Српске и локалног Центра за омладину и спорт „Поглед“.

У Дому културе на Хан Пијеску ће у сриједу, 30. новембра, бити приказан и документарац „То је Тома“, чиме ће бити завршене активности ове јавне установе у оквиру „Новембра, мјесеца документарца“ у коме су приказани филмови „Лет над Јавор гором -два“, „Печат браће Љубавића“ и „Кнез Лазар“.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЕмисија „Оком камере“ 23.11.(ВИДЕО)
Сљедећи текстТривићева добила подршку странке за мјесто министра просвјете