Насловна Најновије Цвијановић: Ако је ово заиста одговор из УН-а, онда је у питању...

Цвијановић: Ако је ово заиста одговор из УН-а, онда је у питању општа преварантска игра

405
0

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, изјавила је да, уколико је заиста то одговор генералног секретара УН Антонија Гутереша, који је доспио у медије, а не у њен кабинет, онда је то дио игре у којој треба урадити све да се сакрије истина.

На питање Срне да прокоментарише одговор Гутереша да „УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ“, који се појавио у медијима, Цвијановићева је рекла да ако је то заиста одговор, будући да га је видјела само у медијима, то би била само потврда да је ОУН инструментализована, јер су ту, нажалост, поновљене ријечи представника једне чланице Савјета безбједности УН, које тај представник пласира у разговорима са представницима других држава, кад их убјеђује да треба санкционисати Републику Српску.

Она је навела да би сада било би логично питати УН, зашто су они губили вријеме и резолуцијама Савјета безбједности УН потврђивали именовања читавог низа високих представника, ако с тим немају ништа и чему онда служи база података УН, упитала је она, у којој постоје одлуке ранијих именовања?

„Да ли су узурпирали нечија права и бавили се послом који им не припада? И зашто су, примјера ради, ставили на дневни ред именовање Кристијана Шмита, које успут речено, није успјело добити подршку Савјета безбједности УН, ако с тим немају ништа?“, упитала је Цвијановићева.

И коначно, рекла је Цвијановићева, шта то значи у контексту Уставног суда БиХ, ако је тачно то што одговарају из УН, с’ обзиром на то да је тај Уставни суд БиХ 2006. године рекао да високи представници морају бити верификовани у Савјету безбједности?

„Значи, у питању је општа преварантска игра, јер је овај одговор настао као плод притисака, а не одговора достојног такве глобалне организације и међународног права. Мислим да су се запетљали у сопствену импровизацију и да је ово једна срамотна, веома срамотна ситуација. Чак морам признати да ми дјелује да је овај одговор писао неко други, а да је Гутереш само доведен у позицију да га потпише“, указала је Цвијановићева.

Она је навела да је ово уједно била и потврда бескорисности дипломатске мреже БиХ, јер је ван сваке памети да одговор прво заврши у медијима, него у њеном кабинету, којем су га дужни прослиједити.

„Очигледно је српски члан под блокадом МИП-а, па прво морају да изанализирају садржај и да га прослиједе само ако им одговара“, констатовала је Цвијановићева.

ИЗВОРсрна, фото Политика
Претходни текстСутра другостепена пресуда због смрти Џенана Мемића
Сљедећи текстУ Бијељини орканска олуја, сутра могућа нова нестабилност