Насловна Најновије ЦИК сљедеће седмице о изгласаном неповјерењу начелнику Братунца

ЦИК сљедеће седмице о изгласаном неповјерењу начелнику Братунца

164
0

Представници Kоалиције за опозив коју чине братуначки одбори СНСД-а, Уједињене Српске, ДНС-а, СДС-а и СПС-а добили су данас обећање од Централне изборне комисије /ЦИK/ БиХ, да ће захтјев о опозиву начелника Срђана Ранкића, којем је изгласано неповјерење на референдуму, 7. августа, а мандат још није одузет, бити на првој редовној сједници сљедеће седмице.

Предсједник Општинског одбора Уједињене Српске Братунац, Миладин Радовић, истакао је да је састанку присусутвовао и предсједник ЦИK-а Суад Арнаутовић са сарадницима, који се овом приликом извинио што већ нису донијели одлуку, уз оправдање да су били преоптерећени послом у вези са општим изборима.

„Ми не знамо каква ће одлука бити, али битно нам је да ће та тачка бити на разматрању, па ћемо сачекати сљедећу седмицу. Уколико ЦИK БиХ потврди оно што смо ми изгласали на референдуму, неповјерење начелнику општине Братунац, у року од 90 дана требало би да буде спроведена комплетна процедура о избору новог начелника“, изјавио је Радовић новинарима након састанка коалиције са представницима ЦИK-а БиХ у Сарајеву.

Он је напоменуо да ће бити тешко премостити наведени период, јер је општина Братунац доведена у катастрофално стање, али ће се борити да се то стање поправи.

„Имамо институције као што је Дом здравља, Центар за социјални рад и многе друге од којих ошптина живи, а којима Ранкић већ три мјесеца није пустио плате. Он то ради институцијама које њему одговарају и поштују неке његове одлуке. Желимо позвати ЦИK да у што краћем року помогне нашој општини, тако што ће одузети мандат Ранкићу или дати било какав одговор, уколико сматрају да нешто није спроведено у складу са законом“, истакао је Радовић.

Претходно су представници Kоалиције за опозив, коју чине братуначки одбори СНСД-а, Уједињене Српске, ДНС-а, СДС-а и СПС-а организовали данас мирно окупљање испред просторија ЦИK-а БиХ и изразили незадовољство, јер ЦИK већ два мјесеца није одузео мандат опозваном начелнику општине Братунац Срђану Ранкићу.

Предсједник ОО СНСД-а Братунац Марко Мркајић је истакао да су на демократски начин жељели да изразе незадовољство грађана ове општине радом ЦИK-а.

Он је подсјетио да је 7. августа спороведен рефендум на којем је изгласано неоповјерење Ранкићу и протекли су сви законом прописани рокови да му мандат буде одузет, међутим ЦИK се о томе још није изјаснио.

„Општина је у хаосу, радници не примају плате и морамо предузети све мјере како би што прије општину довели у неко нормално стање функционисања. Ријеч је о човјеку против кога су и подигнуте оптужнице, у шта не желим да улазим, али желим да дочарам људима о коме се ради. Стварно не знам због чега се одуговлачи с одузимањем мандата некоме ко је опозван вољом народа“, истакао је Мркајић.

Он је изразио наду да ће се нешто по том питању промијенити, јер општина не може више да функционише на овај начин.

Предсједник ОО СДС-а Братунац Раденко Милановић, истакао је да је алармантно стање у Братунцу и да опозвани Ранкић самовољно дјелује и „блокира рачун општине“.

„Да дођемо овдје данас натјерала нас је тренутна ситуација, јер ми не можемо дозволити више да се крши закон. Било је довољно времена да нам неко у закононском року нешто каже“, истакао је Милановић.

Борис Трнинић, у име Kлуба одборника ДНС-а у Скупштини општине Братунац, рекао је да су се мирно окупили, али уколико се настави у оваквом ритму, окупиће се у већем броју и ићи ће се у блокаде.

„То је једини начин да нас ЦИK саслуша и да ријеши оно што је наше горуће питање“, истакао је Трнинић.

ИЗВОРсрна, фото Novosti
Претходни текстМилановић: Додик је српски патриота каквог желим за сусједа
Сљедећи текстУсвојене одлуке битне за реконструкцију раскрснице на улазу на Соколац