Насловна Вијести Република Српска Чувајмо сјећање на невино страдале Србе Подриња

Чувајмо сјећање на невино страдале Србе Подриња

192
0

Највећи злочин над српским цивилним становништвом у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату извршен је на подручју Средњем Подрињу и Бирчу.

За бројне масовне злочине над Србима које су муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године још нико није одговарао.

На подручју Средњег Подриња током протеклог рата убијено је 3.267 Срба, међу којима је и 69 погинулих, као и 22 заробљена, па усмрћена на Петровдан 1992. године у братуначким и сребреничким селима.

Муслиманске јединице из Сребренице најчешће су нападале српска села на највеће православне празнике, а на Петровдан 1992. године напале су села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Тако су наставили реализацију плана етничког чишћења започетог у априлу исте године, према којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли, јер су, осим убијања и прогона цивилног становништва и уништавања имовине, уништавали и српска гробља и богомоље.

За злочине над Србима Хашки трибунал је 2006. године осудио Насера Орића на двије године затвора да би у жалбеном поступку првостепена пресуда била преиначена, а Орић ослобођен.

Имена убијених Срба у Средњем Подрињу и Бирчу можете погледати ОВДЈЕ

ИЗВОРкатера
Претходни текстРудо: Изведена монодрама „Милош Велики-Књаз српски“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстЗалазје је пусто! (ФОТО)