Насловна Најновије Широм свијета данас обиљежен Свјетски дан здравља

Широм свијета данас обиљежен Свјетски дан здравља

74
0

Свјетски дан здравља обиљежава се сваке године 7. априла, под покровитељством Свјетске здравствене организације.

Ове године, Свјетска здравствена организација (СЗО) обиљежава 76. годишњицу од оснивања, под слоганом „Моје здравље, моје право“.

Одлука да се овај дан обиљежава као Свјетски дан здравља донесена је на 1. скупштини ове организације, одржаној од 24. јуна до 24. јула 1948. године у Женеви, пошто је 7. априла исте године одлука о конституисању СЗО званично ступила на снагу након што је и посљедња држава чланица УН ратификовала ову одлуку.

У временима кад се суочавамо с бројним изазовима као што су пандемије, климатске промјене, економске кризе и социјалне неправде, борба за приступ квалитетној здравственој заштити постаје још важнија.

Неколико једноставних, али јако важних савјета за очување и побољшање вашег здравља, између осталих, су сљедећи.

Редовни медицински прегледи и посјете љекару – могу открити потенцијалне здравствене проблеме у раној фази, чиме се омогућује правовремено лијечење и превенција озбиљнијих болести, те редовне контроле како би се спријечиле компликације основне болести. Не чекајте да се појаве симптоми већ у току године одвојите вријеме за превентивне прегледе.

Уравнотежена прехрана – исхрана богата воћем, поврћем, цјеловитим житарицама и здравим мастима кључна је за одржавање оптималног здравља. Покушајте избјегавати прекомјерну конзумацију обрађених намирница и шећера.

Редовна физичка активност – не само да јача тијело, већ и побољшава расположење и смањује ризик од разних болести, укључујући срчане болести, дијабетес и депресију.

ИЗВОРртвис
Претходни текст“Јахорина” савладала “Академац”, на корак од финала Прве лиге Српске (Видео)
Сљедећи текстДодик: Српска улази у нове изборе за све градске и општинске изборне комисије и РИК (ВИДЕО)