Насловна Најновије Шулић: Ове године измјене Закона о боравишној такси

Шулић: Ове године измјене Закона о боравишној такси

156
0

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић најавио је нова законска рјешења за раст туризма у Српској и истакао да је у припреми измјена Закона о боравишној такси којом ће бити изједначени хотелијери и приватни изнајмљивачи смјештаја.

– Желимо да изједначимо хотелијере и приватне изнајмљиваче смјештаја. Данашњим рјешењем боравишна такса се плаћа на начин да хотелијер плаћа по ноћењу, а приватни изнајмиљивач плаћа паушално, зависи од града до града, од 20 до 40 КМ на годишњем нивоу по кревету – рекао је Шулић.

Шулић је рекао да ће у току ове године бити усвојен тај закон.

– Пошто ће вјероватно велика већина њих платити паушале за ову годину, ми ћемо стартовати од 1. јануара 2025. године са начином да сви плаћају боравишну таксу на основу ноћења – рекао је Шулић.

Према његовим ријечима, првенствени циљ Министарства трговине и туризма јесте да се људи у Српској осјећају угодно и да буде смањена огромна сива зона која је и даље присутна у овом сектору.

Он је истакао да ће Република Српска у скоријем периоду, моћи да се похвали са неколико респектабилних скијалишта.

– Боравећи на Јахорини, разговарао сам са људима који раде у Олимпијском центру као и са хотелијерима. Оно што сам чуо, било је то доста страног језика, доста је било људи са енглеског говорно подручја. Такође, имамо велики број долазак из Турске, ту су, наравно, људи из Србије. Радује нас и долазак словеначких туриста, али и велики број наших људи који одлучују да зимски распуст са дјецом проведу на нашој олимпијској љепотици – рекао је Шулић за АТВ.

Он је истакао да су га људи из Олимпијског центра Јахорина обавијестили да ће сутра бити отворена шеста стаза Прача-Скочине.

– Припрема се вјештачки снијег. Све оно што је Влада Републике Српске радила, заједно са предсједником Српске Милорадом Додиком, и визија да уложимо значајна финансијска средства – данас нам показују да су исплатива. Јер, већински снијег којег имамо тамо је вјештачки, имамо добре системе за осњежавање, све то је подржано од предсједника Републике и Владе. Тако да сада убиремо те бенефите – навео је Шулић.

Он је указао на важност изградње гондола и ски лифтова јер данас, на примјер, на Копаонику имате чекања по 45 минута на гондоли да дођете на ред, док на Јахорини тога нема.

– Тако ћемо наставити и даље да радимо, не само на Јахорини, него на сваком туристичком мјесту. За наредну зимску сезону се припремамо са новим скијалиштима, са новим капацитетима. Неизоставна је наравно и Равна планина, која интензивно ради на свом развоју. Такође, радимо и одређене ствари на Козари. Познајем и једну младу екипу која је у Кнежеву покренула ски-центар. Надам се да ћемо ускоро моћи рећи да Српска има неколико респектабилних скијалишта и једно олимпијско – рекао је Шулић.

Он је подсјетио да је, према подацима за 11 мјесеци прошле године, оборен рекорд по броју туриста у Српској из 2022. године, која је такође била рекордна.

– Добили смо званичне податке за претходну годину и можемо бити задовољни. Рад који смо имали током читаве минуле године се на крају исплатио. Можемо причати да имамо најбољу сезону, да смо имали огроман број долазака туриста. Оно што је јако добар показатељ од укупног броја ноћења, чак 57 одсто су остварили страни гости, односно гости који не долазе из Републике Српске или ФБиХ. Имамо раст од око 80.000 ноћења у односу на 2022. годину и то нам је степеница више подигнута за ову годину у којој желимо да премашимо бројке из 2023. године – рекао је Шулић. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУхапшена два лица са Сокоца због пријетњи и наношења тјелесних повреда
Сљедећи текстУхапшено малољетно лице због помагања у убиству у Добоју