Насловна Најновије Ђорђевић: Благе зиме постају наша реалност

Ђорђевић: Благе зиме постају наша реалност

144
0

Ако погледамо трендове, бројке, дефинитивно се клима мијења. Некада су то били изузеци, а сада је то постало правило. Благе зиме постају наша реалност, рекла је Милица Ђорђевић, метеоролог Хидрометеоролошког завода Републике Српске, гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Протекла 2023. година била је најтоплија икада измјерена како на глобалном, тако и на регионалном и локалном нивоу, објавио је Републички хидрометеоролошки завод. На глобалном нивоу било је пет најтоплијих мјесеци заредом – јун, јул, август, септембар и октобар, који су били најтоплији икада измјерени.

– Најтолији децембар откада се врше мјерења, имао је температуру као март, а претходни је био годину раније, што значи да имамо велике екстреме у времену – каже Ђорђевићева.

Евидентан је и мањак сњежних падавина.

– Снијег више не долази на почетку зиме, то се помјера, али у глобалу имамо мањак дана под сњежним покривачем. Иако га има, он се веома брзо отопи. Све то утиче и на пољопривреду, па онда мразеви у марту, априлу направе велику штету готово свим културама. У тим екстремима имамо и бујичне поплаве – поручила је Ђорђевићева.

Велике промјене се не очекују ни за предстојеће празнике.

– Ако се ништа значајно не промјени, бићемо под утицајем топлог таласа. Температура од 10 до 16 степени. Послије Божића пад температуре, киша би требала да пређе у снијег и сусњежицу. Дакле претежно топло, уз краткотрајне хладне периоде – поручила је Милица Ђорђевић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстРепрезентација Србије у четвртфиналу Јунајтед купа
Сљедећи текстЛукић: Без судија из Републике Српске Уставни суд правно не постоји