Насловна Најновије Лукић: Без судија из Републике Српске Уставни суд правно не постоји

Лукић: Без судија из Републике Српске Уставни суд правно не постоји

151
0

Професор Уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић рекао је да Уставни суд БиХ у којем од сутра више неће бити ниједног судије из Републике Српске у пуном и правном капацитету више не постоји и својом јудикатуром продукује кризу у земљи.

Лукић је рекао да јудикатура Уставног суда БиХ није утемељена ни на Уставу БиХ, а ни на правилима о јудикатури уставних судова.

– Уставни суд сам исписује, дописује и преправља Устав БиХ и каже да је Устав и оно што није и оно што не може да буде. Сада је проблем састава Уставног суда врх леденог бријега бројних проблема у БиХ, најприје, због покушаја унитаризације и централизације и негирања српског и хрватског идентитета у историјском и политичком смислу – рекао је Лукић.

Он је указао да је легитимитет неопходан сваком државном органу који ваљано испуњава своју функцију, а да је легитимитет Уставног суда БиХ без судија из Републике Српске упитан.

– Бошњаци ће рећи да може, да уопште није важно да ли су ту Срби или не, да постоји кворум и већина. То је њихов став који заговарају још од 1991. године. Рећи ће да се без Срба може донијети одлука, прогласити независност, а знамо до чега је све то довело – рекао је Лукић.

Он је оцијенио да Уставни суд БиХ пати од више тешких болести од којих се једна појавила сада када судија из Републике Српске Златко Кнежевић одлази у пензију.

– Проблеми Уставног суда БиХ не би били ријешени ни са двојицом судија из Републике Српске јер је тамо увијек обезбијеђена већина – рекао је Лукић.

Судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић званично иде у пензију и да у тој правосудној институцији више неће бити ниједног судије из Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЂорђевић: Благе зиме постају наша реалност
Сљедећи текстУ сриједу облачно уз слабу кишу