Насловна Најновије Јужну српску покрајину прошле године напустило више од 10% Срба

Јужну српску покрајину прошле године напустило више од 10% Срба

134
0

Косово и Метохију je прошле године напустило више од 10 одсто Срба, због сталног притиска Приштине, наведено је у извештају Међународне кризне групе „Ка нормалним односима између Косова и Србије“.

У извјештају је наведено да је број Срба на Косову и Метохији 2015. године био процијењен на 145.000, а да је до 2023. године пао на мање од 100.000.

Посебно је наглашено да су тензије у јужној српској покрајини порасле од доласка на власт премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Међународна кризна група сматра да ће број Срба вјероватно опадати, без обзира на то шта се дешава у дијалогу Београда и Приштине, али да ће стопа промјена скоро сигурно зависити од нивоа тензија, од перцепције безбједности и од политике.

Кризна група је указала да је најбољи пут ка добрим односима Београда и Приштине компромис којим „Србија прихвата независност“ такозваног Косова, у замјену да ова покрајина да српској мањини значајну самоуправу“, преноси РТС.

Поручено је да ЕУ треба да „охрабри Приштину да ублажи оштре безбједносне мјере на сјеверу, укључујући повлачење специјалне полиције“, а на Србију да „изврши притисак и да у потпуности сарађује у напорима, укључујући оне од стране КФОР-а, да затвори административну линију за „кријумчарење оружја“.

ИЗВОРСрна, РТС
Претходни текстНа Сокоцу прикупљено 4.277 КМ за помоћ породици Терзић
Сљедећи текстАмеричка амбасада није овлаштена да договара рјешења у име БиХ