Насловна Најновије Америчка амбасада није овлаштена да договара рјешења у име БиХ

Америчка амбасада није овлаштена да договара рјешења у име БиХ

120
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да америчка Амбасада у БиХ и њен амбасадор Мајкл Марфи, нису овлаштени да у име БиХ и њених народа преговарају и договарају било каква рјешења.

Додик је истакао да су њихово уплитање у рад правосудног система, као и њихова улога у политичким процесима очигледни, јер без икакве задршке дају упуте правосудним институцијама, како ће обављати свој посао.

„И из Брисела смо посљедњих мјесеци чули разне контрадикторности. Један дан су изражавали подршку једном рјешењу, да би другог дана критиковали исто. Нисмо спремни да допустимо да Марфи, који је наводно амерички амбасадор, у наше име води процесе и преко неког /Кристијана/ Шмита, доноси одлуке које једино могу донијети изабрани представници народа“, навео је Додик на друштвеној мрежи „Икс“.

Američka ambasada: Opsada Sarajeva je najdokumentovaniji ratni zločin u  istoriji

Према његовим ријечима, бриселска администрација треба да покаже да је истина да жели суверену БиХ и да престане да слиједи сулуду Марфијеву причу.

„Нисмо спремни допустити да се неко игра с нама и експериментише с правом, законима и Уставом“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да је Дејтонски споразум чињеница коју нико не може оспорити или обликовати онако како би то желио, а друге земље нека у својој кући распакују и обликују законе, право и правду.

„БиХ је рекла све што је имала. Долази неко ново вријеме и питање је дана када ћемо гледати неку нову међународну политику. Марфи и смутљивци слични њему, који су се упустили у криминалне активности са Шмитом, не могу овдје спровести оно што раде у Федерацији“, поручио је Додик.

Он је истакао да власт у Српској води одговорну политику и има могућност за доношење одлука и рјешења којима ће заштитити права свог становништва и заштитити Српску.

„Могу да шаљу кога хоће, али то неће ријешити ниједан проблем у БиХ. Политика мијешања у унутрашња питања земље која би требало да буде суверена је непријатељска и њихова подршка рјешењима којима се стаје на страну једног народа води дестабилизацији не само БиХ, него и цијелог региона“, навео је Додик.

Амбасада САД јуче је саопштила да је дубоко забринута због измјена пословника Високог судског и тужилачког савјета БиХ и позвала то правосудно тијело да преиначи ову одлуку.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЈужну српску покрајину прошле године напустило више од 10% Срба
Сљедећи текстЂуревић даровао прворођену бебу у 2024. години