Насловна Најновије Ћосић: Имамо услове за одржавање важних спортских такмичења

Ћосић: Имамо услове за одржавање важних спортских такмичења

244
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, рекао је синоћ, да Источно Сарајево и Пале, када је ријеч о инфраструктури и смјештајним капацитетима, могу спремно да дочекају важне спортске догађаје попут Олимпијаде.

„Сигуран сам да захваљујући Влади Републике Српске, ангажману Олимпијског центра `Јахорина` и локалних власти, данас имамо боље услове за одржавање такмичења него што је то било 1984. године“, рекао је Ћосић новинарима на Палама, након свечане академије поводом 40 година од Зимских олимпијских игара /ЗОИ/ у Сарајеву.

Ћосић је истакао да би кроз партнерства и сарадњу са свима у будућности могли да буду домаћини једног оваквог или сличних спотских догађаја који ће афимисати Источно Сарајево, Сарајево, Републику Српску, Федерацију БиХ и цијели Балкан.

„Тадашња Југославија је 1984. године стала уз Сарајево и обезбиједила одржавање Зимских олимпијских игара“, рекао је Ћосић.

Он је навео да је вечерашња свечана академија поводом 40 година од ЗОИ била прилика да евоцирају успомене и присјете се времена када су интеграциони процеси подржавањем значајног спортског догађаја допринијели томе да ова подручја буду на мапи свијета.

Олимпијац Томислав Лопатић, који се као члан Смучарског клуба „Романија“ са Пала пласирао на ЗОИ у Сарајеву, рекао је да му је част што је дио историје.

„ЗОИ у Сарајеву су имале душу и заједништво једне велике државе са 25 милиона људи. Сви су живјели за Олимпијаду и то је оно што те игре чини посебним у односу на друге“, рекаоје Лопатић.

Он је истакао да град Источно Сарајево и општина Пале имају људске ресурсе и терене на којима могу организовати значајне спортске догађаје, али да је потребно да се побољша инфраструктура.

Бивши југословенски репрезентативац у алпском скијању Бојан Крижај, који је учествовао на Олимпијади 1984. године, рекао је да радо долази на Јахорину која му је посебно драга јер је на тој планини постигао свој највећи успјех у спортској каријери.

Он је поручио младима да се баве спортом, јер сви спортисти разумију и причају једним језиком.

„Спорт треба да буде у првом плану, не само да пружа могућност здравог живота, већ је и база туризма и развоја једног краја“, рекао је Крижај.

Начелник општине Пале Бошко Југовић је захвалио Влади Републике Српске, Олимпијском центру „Јахорина“ и граду Источно Сарајево, који улажу у туристичке потенцијале и спортске центре и тиме стварају могућност за кандидатуру за неке наредне Олимпијске игре.

Он је рекао да су захваљујући ЗИО у Сарајеву многи профитирали у области туризма и спорта.

На академији у Културном центру Пале приказан је филм о ЗОИ аутора Драгана Симовића који је намјенски снимљен за ову свечаност.

У музичком програму наступио је Музички ансамбл Пале и квартет гитара Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Академији су присуствовали савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, представници амбасада Србије, Русије и Црне Горе, представници града Источно Сарајево, Универзитета у Источном Сарајеву, општине Пале, представници Олимпијског комитета У БиХ, бивши олимпијци и представници јавног, политичког, привредног и културног живота.

Свечану академију организовао је град Источно Сарајево у сарадњи са Олимпијским центром „Јахорина“, градском Туристичком организацијом и апартхотелом „Вучко“.

На подручју данашњег Источног Сарајева и Сарајева 8. фебруара 1984. године отворене су 14. Зимске олимпијске игре на којима су учествовали спортисти из 49 држава.

За одржавање Зимских олимпијских игара саграђен ке велики број импозантних грађевина и остала инфраструктура.

Након завршетка Олимпијаде дошло је до постепеног пропадања стаза да би током ратних дешавања олимпијска инфраструктура била сасвим урушена.

Данас је од свих олимпијских борилишта једино Јахорина у Источном Сарајеву, у Републици Српској, репрезентативни зимски центар.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстГласинац славио у дербију зачеља
Сљедећи текстДодик: Финансијска стабилност Српске биће додатно ојачана