Насловна Вијести Источно Сарајево Ћосић: Одлуком о проглашењу Парка природе штити се Требевић

Ћосић: Одлуком о проглашењу Парка природе штити се Требевић

213
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је за Срну да се одлуком Владе Републике Српске о проглашењу Парка природе „Требевић“ штити ова планина и враћа јој се оно што људи од ње узимају и користе.

Ћосић наглашава да је проглашење Требевића за Парк природе побједа свих.

Он је подсјетио да је ријеч о активности коју град води више од годину дана са партнерима, општинама Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Пале.

Ћосић каже да је Градска управа, која је била носилац посла, заједно са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, према законом прописаним процедурама, израдио Студију изводљивости за проглашење парка природе.

„Показало се да та Студија изводљивости има своју оправданост и на данашњој сједници Владе Републике Српске донесена је одлука о проглашењу Парка природе `Требевића са управљачем градом Источним Сарајевом“, нагласио је он и додао да град сада има рок годину дана да успостави начин управљања овим предузећем.

Он је појаснио да је ова одлука веома битна, када је у питању заштита подручја Требевић са више аспеката, а прије свега због заштите биљног и животињског свијета, заштита од неконтролисане урбанизације и свих врста загађења Требевића, а то је уништавање водотокова, уништавање посебних шумских подручја, уништавање инфрсатруктуре и земљишта.

Ћосић сматра да су се овом одлуком о проглашењу Парка пририоде створили услови да се заштити Требевић.

„Пред нама је огроман посао који се односи на доношење одлуке да ли ћемо формирати посебно предузеће или ћемо неком наше постојећем предузећу дати ту улогу, на који начин ће управљати Парком природе, доношење свих могућих правилника о понашању на Требевићу“, појаснио је он.

Ћосић напомиње да је вријеме да се Требевићу врати, а не да му се само узима.

„Требевић је наш истински бисер и овим смо створили услове да се Требевићу и даје, а не само узима. За ову планину почиње једна потпуно нова епоха и другачији начин заштите, у сарадњи са нашим партнерима“, поручио је Ћосић.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о проглашењу Парка природе „Требевић“, а разлози за доношење ове одлуке су очување природе, као и тежња да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи.

Циљ је заштита различитих природних елемената, очувања природног састава и цјеловитости екосистема, очувања карактеристичних обиљежја пејзажа, односно очување укупне геолошке и биолошке разноврсности.

Заштићено подручје обухвата већи дио масива планине Требевић, те клисурасте долине Миљацке, односно доње токове њених саставница Паљанске и Мокрањске Миљацке.

Будући парк природе „Требевић“ простире се на подручју општина Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Пале које се налазе у саставу града Источно Сарајево, у укупној површини од 5.036 хектара.

На цјелокупној површини установљава се режим заштите другог и трећег степена.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНепосредно обраћање: Радомир Лукић, коалиција НП Дарко Бањац-ПУС-Прва СДС (ВИДЕО)
Сљедећи текстОдржана трка до врха „Рајковог торња“