Насловна Вијести Источно Сарајево Пројекат „Грапски млини“ биће окончан за око мјесец и по дана

Пројекат „Грапски млини“ биће окончан за око мјесец и по дана

188
0

Радови на спајању изворишта воде „Грапски млини“ код Кијева, општина Трново са градском водоводном мрежом биће завршени за око мјесец и по дана, чиме ће бити ријешен проблем уредног водоснабдијевања општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, изјавио је директор предузећа „Водовод и канализација“ Источно Сарајево Љубиша Лаловић.

Лаловић је за рекао да је извориште „Грапски млини“ најбоље рјешење с обзиром да је његова минимална издашност око 30 литара у секунди, док су потребе Кијева од четири до пет литара.

Према његовим ријечима, прошлогодишње поплаве потпуно су девастирале водоводну мрежу у Кијеву, која је ишла кањоном ријеке Жељезнице, а због немогућности санације урађен је привремени вод како би становници овог мјеста имали воду.

„Једино трајно рјешење је пројекат којим избјегавамо кањон Жељезнице, већ са самог изворишта воду потиском гурамо на магистралу и гравитацијом идемо према првој тачки спајања код мјесета Оглавак. Даље воду повезујемо на постојећу мрежу и транспортујемо у резервоар `Хаџићи`, одакле се снабдијевају становници Кијева. То је прва фаза пројекта `Грапски млини`“, указао је Лаловић.

Према његовим ријечима, до сада је положен цјевовод магистралним путем у дужини од 1.400 метара, саниран је приступни пут према изворишту „Грапски млини“, који је, такође, био девастиран у прошлогодишњим поплавама, а ради се и пумпна станица одакле ће се гурати вода према магистрали, чиме ће бити трајно ријешено водоснабдијевање Кијева.

„Друга фаза пројекта подразумијева транспорт вишка воде према доњем дијелу града у удаљености од око пет километара од мреже. Радови на овом изузетно комплексном пројекту су у току и то би у потпуности требало бити завршено за око мјесец и по дана“, рекао је Лаловић.

Лаловић је нагласио да су комплетан пројекат „Грапски млини“ израдили стручњаци „Водовода“, као и да комплетне радова извода радници овог предузећа.

„У финансирању пројекта град Источно Сарајево учествује са 250.000 КМ, а општина Источно Ново Сарајево са 300.000 КМ. Источна Илиџа финансира дио који пролази кроз њено подручје, а остало су средства `Водовода`. Морам истаћи и да очекујемо и подршку Владе Републике Српске“, навео је Лаловић.

Он је подсјетио да су прошле године каптирана два нова изворишта на подручју Источног Новог Сарајева, просјечне издашности од осам до 10 литара у секунди, што је значајно поправио доступне количине воде.

Лаловић је рекао и да су прошле године обновљене и тачке спајања са Кантоном Сарајево, како би у неким екстремним ситуацијама имали могућност и повлачења одређених количина воде.

„У сарадњи са Фондом за заштиту животне средине Републике Сропске реализујемо пројекат у оквиру којег смо већ завршили геофизичка и хидро-геолошка испитивања ширег подручја Топлика и Тилаве. Одредили смо тачку за коју сматрамо да се могу наћи додатне количине воде. Кренули смо са бушењем и сматрам да има мјеста за оптимизам и да ћемо ускоро изаћи са неким добрим вјестима“, нагласио је Лаловић.

Према његовим ријечима, уколико би и овај пројекат био успјешан, онда би водоснабдијевање Источног Новог Сарајева и Источно Илиџе било ријешено за наредних 10 до 20 година.

Лаловић је као нетачне оцијенио приче да Источно Сарајево зависи од воде из Сарајева, наводећи податак да је „Водовод“ Источно Сарајево двадесетак дана из Кантона повлачио око девет литара воде у секунди, којом су снабдијевани потрошачи у насељу Добриња четири.

„Издашност система `Тилава` ове године није падала испод 170 литара у секунди, што је, ако се урачунају и губици и крађе воде, довољна количина за уредно снабдијевање више од 60.000 становника. Ипак, нерационална, прекомјерна потрошња проузроковала је пад пристиска у систему“, указао је Лаловић.

Према његовим ријечима, због високе температуре удар на мрежу је био огроман и стварао је проблеме пада притиска у мрежи и убрзаног паражњења резервоара, посебно у периоду од 19.00 до 22.00 часа када се интензивно залијевају баште, те петком и суботом, када се пуне базени, када је потрошња скакала и на 220 литара у секунди.

Он тврди да ширење града и прикључивање нових зграда на водоводну мрежу не утиче значајно на потошњу воде, пошто су станови најмањи потрошачи јер немају гдје нерационално трошити воду.

Лаловић је додао да је водоснабдијевање општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа сада уредно, те да се нада да неће бити нових проблема.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Стричићима свечана академија и уручење Кочићеве награде; присуствују Додик и Чубриловић
Сљедећи текстСуви коловози, могућа магла у котлинама