Насловна Најновије Доктор Мирвић: Унапређење Службе за радиологију

Доктор Мирвић: Унапређење Службе за радиологију

128
0

Служба радиологије у Болници „Србија“ основана је 1992. године и до данашњег дана доживјела је експанзију, како по едукацијама и радним способностима особља, тако и унапређењем техничког дијела.

Доктор Зорица Мирвић, специјалиста радиологије и руководилац Службе радиологије у Болници „Србија“ каже  да овој служби гравитирају пацијенти града Источно Сарајево, источне Херцеговине и већег дијела источне Републике Српске.

Здравствене услуге дијагностичког типа, примарног, секундарног и терцијарног нивоа се пружају и у ургентним случајевима, 24 часа дневно. Осим тога, обављају се систематски или периодични прегледи, прегледи на захтјев радних, спортских и других организација.

„Радиолошка служба примјењује законску регулативу која се тиче права пацијената у смислу информисаности истог о типу дијагностике, начину примјене и могућим компликацијма. Услуге које се пружају заказују се телефонски и преко породичног љекара“, нагласила је др Мирвић.

Др Мирвић навела је кабинете и врсте услуга које се раде у Служби радиологије у Болници „Србија“.

У Служби радиологије налази се РТГ кабинет који  посједује два РТГ апарата-графија, од којих је један мобилни и користе се за снимање плућа, карлице, уро и мускулоскелетног система. У кабинету за мамографију налази се дигитални мамографски апарат на којем се обавља мамографски преглед женске и мушке дојке, уз тумачење добијених снимака на радној конзоли,  уз издавање писаног налаза и ЦД снимка наведеног прегледа.

У ултразвучном кабинету налази се пет ултразвучних апарата на којим се обављају прегледи врата, штитне, паратиреоидних и лимфних жлијезда, дојки, трбуха, карлице, меких ткива, те допплер крвних судова врата, екстремитета, абдомена, карлице и уротракта. Такође, у ултразвучном кабинету се ради Цоре биопсија дојки.

ЦТ кабинет састоји се од два апарата за компјутеризовану томографију-16 слајсни и поставку 128-слајсног. Обављају се прегледи у нативној и контрастној серији и то прегледи кранијума, орбита, ПНС, хипофизе, темпоралне кости, вратне, торакалне и ЛС кичме, врата, грудног коша, абдомена, карлице, мускулоскелетног система, а за болничке пацијенте у сарадњи са васкуларним хирургом и ангиографија крвних судова.

У МРИ кабинету налази се апарат за МРИ од 1,5 Т. Обављају се прегледи у нативној и постконтрасној серији и то кранијума, крвних судова кранијума, хипофизе, орбита, ПНС, темпоралне кости, ПЦУ са нервима, вратне , торакалне и ЛС кичме врата, абдомена и мале карлице, те мусколоскелетног система. Такође, болница посједује 2 Ц лука, смјештена у хируршке сале.

У Служби радиологије запослена су четири специјалиста радиологије, три доктора на специјализацији, 12 техничара, двије медицинске сестре. Радно вријеме је 24 сата дневно, у смислу редовног радног времена, турнуса и приправности.

ИЗВОРртвис
Претходни текстОдржана 21. редовна сједница Скупштине општине Трново
Сљедећи текст,,Сутјеска“ се има чиме дичити