Насловна Најновије Директор Олимпијског центра „Јахорина” Дејан Љевнаић власник престижне туристичке награде Свјетска туристичка...

Директор Олимпијског центра „Јахорина” Дејан Љевнаић власник престижне туристичке награде Свјетска туристичка личност године”

351
0

Престижну туристичку награду „Свјетска туристичка личност године”, коју додељује Дирекција Европског независног жирија, добио је директор Олимпијског центра „Јахорина” Дејан Љевнаић.

У образложењу се наводи да је Љевнаић, заједно са сарадницима, препородио Олимпијски центар „Јахорина”, убризгао нову снагу, остваривши невјероватно високе резултате у пословању. За „Дневник” Дејан Љевнаић – менаџер са визијом, истакнута личност у скијашком бизнису не само у региону, чије активности и резултати су препознати у Турској, Саудијској Арабији, па чак и далекој Кини открива како је започела његова љубав према скијању, како је препороидио ОЦ „Јахорина”, које су планови, планиране инвестиције и пројекти за будућност и како планира да се обиљежи 40 година од одржавања Олимпијаде на Јахорини.

У духу Опен Балкан визије, покренуо сам иницијативу да бивше републике Југославија, Бугарска и Румунија удруже снаге и да заједно створимо незаборавне Зимске олимпијске игре. Ова иницијатива доноси са собом спортски спектакл и знатне инвестиције у скијашку инфраструктуру, развој туризма и спорта

– Моја љубав према скијању има дубоке корјене који сежу у моје дјетињство – каже за наш лист Дејан Љевнаић. – Скијао сам од малих ногу у селу код мојих бабе и деде, користећи дрвене скије које смо сами правили. Пењали смо се уз брдо пјешке и спуштали се једном током дана. Те скије нису имале панцерице, али су имале везове на сајлу, што је био прави изазов. Револуција у мом скијашком искуству догодила се када сам први пут посјетио „Платак”. Купио сам своје прве РЦ „Елан” скије и панцерице, што је донијело потпуно нови осјећај. Од тада, љубав према скијању је била нераскидива, посебно према „Платку”. У својим каснијим годинама све више сам откривао радости скијања и схватио да је оно само дио љубави према природи и животу. Цијеним природу и животиње, а скијање је постало саставни дио тог процеса. Моја страст према скијању пробудила је природни инстинкт у мени, а то се наставило обликовати кроз године. Сматрам да скијање може да отвори видике, продуби пространство маште, прошири спектар појмова и лијепих ријечи, подстакне на размишљање и дјецу и одрасле. Када сам постао директор, схватио сам важност сарадње и улагања у људе око себе. Бити успешан директор значи имати поуздане сараднике и вјеровати им. Важно је потицати људе да се усавршавају и уложе у своје знање, јер то је нешто што нико не може одузети. Иако је посао директора захтјеван, схватио сам да је кључ успјеха у сарадњи с квалитетним тимом. Поштујем рад и труд сваког појединца у тиму. Управљање тимом доноси одређене изазове, попут доношења тешких одлука, али се осјећам привилегованим што радим посао који волим и што добијам признања од независних институција, као што је и поменута награда за Свјетску туристичку личност године. Бити директор значи посвећеност раду од јутра до вечери, а такође доноси пуно одрицања. Важно је успоставити јасна правила и систем како би се одржала организација. Дискрецијска права су ограничена, како би се осигурало да постоји ред и систем у пословању. Мој циљ је стварање тима који ће тежити перфекцији и постизати најбоље резултате у сваком тренутку.

Како оцјењујете досадашње успјехе Олимпијског центра „Јахорина”, посебно у контексту инвестиција које су проведене, и можете ли подјелити неке конкретне примјере постигнутих циљева и како се надате да ће допринјети даљњем унапрјеђењу и успјеху ове дестинације?

– Прије свега, желим да се осврнем на прошлу зимску сезону у којој је Јахорина традиционално била најпосјећенија планина у Босни и Херцеговини. Током 130 скијашких дана, Јахорину је посјетило 412.000 гостију, а од од 2017. године и нашег доласка остварен је невјероватан раст. Тада је промет на Јахорини износио око 1,1 милион КМ, а данас је више од 19 пута већи, у односу на ту базну сезону. Овај импресиван раст не би се могао постићи без улагања у инфраструктуру, квалитетне услуге и атракције које привлаче госте из цјелог свијета. Изванредни резултати у 2022. години, гдје смо остварили промет од чак 21 милион КМ, свједоче о нашој опредељености да континуирано унапрјеђујемо скијалиште и искуство које пружамо нашим посјетиоцима. Од 2017. године, уз велику подршку предсједника Милорада Додика и Владе РС, уложено је у инфраструктуру Олимпијског центра „Јахорина” и изградњу новог ски центра Игришта, 200 милиона КМ. Изразито смо поноси што можемо представити  планирани пројекат гондоле Пале-Јахорина, који представља кључну иницијативу за повезивање Пала са Јахорином. Ова амбициозна гондола, укупне дужине седам километара, пружиће невјероватно скијашко искуство које ће обухватити стазу од врха Огорјелице све до Пала.
Фото: Виво студио (Ана Игњатовић)

Визионарски смо фокусирани на стварање стазе која ће бити широка попут аутопута, освјетљена за ноћно скијање, чиме ћемо додатно обогатити скијашки центар. Овај пројекат има двоструки циљ – пружити невјероватно искуство скијања и истовремено зауставити даљњу градњу на планини, чиме ћемо заштитити њен врх. Увјерени смо да ће ова гондола подстаћи веће интеракције између Пала и Јахорине, пружајући додатне бенефите локалном становништву. Очекујемо да ће будући инвеститори препознати предности и љепоту Јахорине, чиме ће се подстаћи повећање туризма и привлачење нових посјетиоца. Осим тога, разматрамо други важан пројекат, изградњу спортске сале која би служила за припрему спортиста. У оквиру ове сале планирамо је стварање велике дјечије играонице, модерног спа центра и простране теретане. Ова спортска сала биће повезана с комлексом зграда које ће у приземљу садржити локале који подржавају живот на планини. Ово је само дио наше шире визије која укључује и стварање тргова с комуналним садржајима попут поште, апотеке, амбуланте и маркета, заједно с модерним стамбеним јединицама и подземним гаражама. Стратешки план укључује и повезивање локације Дворишта с Јахорином путем жичара, додатно унапрјеђујући инфраструктуру и повезивање наше заједнице. Вјерујемо да ће ови пројекти придонјети развоју Јахорине као целогодишње дестинације, стварајући нову димензију туристичке привлачности и подстичући одрживи развој регије.

Ноћно уживање на стазама 

Јахорина је и зимску сезону 2023/24 традиционално дочекала као најмодернији скијашки центар у Југоисточном дијелу Европе и то са укупно 52 километара идеално припремљених алпских стаза за скијање, са чак 17 инсталација вертикалног транспорта. Укупни капацитет, када је ријеч о броју скијаша које Олимпијски центар „Јахорина” својим инсталацијама превози на врх планине, у само сат времена, износи на оквирно 32.000. Направљене су нове стазе, 4а,3б,6ц и везни пут 5а. Такође, реализацијом пројекта инсталације нове расвјете на везним путевима 6а и 8, центар сада располаже са свеукупно 12 километара стаза за ноћно уживање. За ноћно скијање су спремне стазе Пољице, Новак Ђоковић , Прача и Трново.

ИЗВОРдневник.рс
Претходни текст„Пулс града“, 16.02.2024.године (Видео)
Сљедећи текстКонкурс „Универзитет оком студената“