Насловна Вијести Од успјеха „Отвореног Балкана“ зависе економија и мир у региону

Од успјеха „Отвореног Балкана“ зависе економија и мир у региону

214
0

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на отварању Самита „Отворени Балкан“ у Београду да од успјеха тог пројекта не зависи само стабилност и јачање економије земаља региона, већ и мир у региону, поручивши да су односи Србије, Сјеверне Македоније и Албаније на историјском максимуму.

„Иницијатива ће доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност да у региону говоримо једним гласом када су у питању интереси земаља и региона“, рекао је Вучић и поручио учесницима да је Србија њихова друга кућа.

Он је пожелио добродошлицу гостима, међу којима је и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и изразио наду да ће неко од њих у будућности бити домаћин ове иницијативе.

„Посебна захвалност премијеру Црне Горе Дритану Абазовићу, председавајућем Савета министара Зорану Тегелтији, министру спољних послова и трговине Мађарске Петеру Сијарту и шефу турске дипломатије Мевлуту Чавушоглуу. Ми смо, чини ми се, толико везани и потребни једни другима. И поред тога што неки нису формално дио `Отвореног Балкана`, верујем да ћемо моћи да остварујемо наше циљеве“, рекао је Вучић.

Он је позвао све политичке актере у региону, из власти и опозиције, да подрже пројекте „Отвореног Балкана“.

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да велика заинтересованост за иницијативу показује да је Балкан за Европу важан у истој мјери колико је Европа важна за Балкан.

Он је као посебно значајно истакао одржавање Сајма вина у оквиру „Отвореног Балкана“.

„Јуче је могао бити посве другачији дан. Медији су могли извјештавати о сукобу на `граници` са /самопроглашеним/Косовом, али су извјештавали о вину. Јако сам поносан и срећан и мислим да је споразум /Београда и Приштине/ о идентификационом документима допринос `Отвореном Балкану`. Због тога би било добро да су и друге земље дио иницијативе. Поштовање Вучићу и порука да је наш први избор мир и да радимо за наше народе“, рекао је Рама.

Према његовим ријечима, то не рјешава све проблеме, али је то прави пут.

„Иницијатива `Отворени Балкан` више не треба да тражи оправдање за своје постојање, она говори сама за себе. Они који имају визију будућности ће разумјети. Позивамо и друге да нам се прикључе“, рекао је Рама.

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски оцијенио је да је окупљање око „Отвореног Балкана“ покретач земаља у тешким временима.

„Сматрамо да смо урадили оно што је најбоље за наше грађане. Отворили смо пут да обезбиједимо мир и енергенте. Ми ћемо споразумима које ћемо потписати обезбиједити сигурност. Помоћи ћемо једни другима у снабдијевању храном и у другим кризама“, рекао је Ковачевски.

Он је поручио да су у иницијативу добродошли сви који желе да јој се прикључе.

„Иницијатива `Отворени Балкан` показала се као функционална и европска и као неопходна. Ако успијемо бити добри за себе, бићемо добри за Европу и за цијели свијет“, рекао је Ковачевски.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЕнергетска безбједност Европе немогућа без Москве
Сљедећи текстВишковић: Стимулације за оне који потроше мање струје