Насловна Најновије Братунац: Ускоро бесплатни мамографски прегледи

Братунац: Ускоро бесплатни мамографски прегледи

142
0

У Дому здравља у Братунцу ускоро ће почети обављање бесплатних мамографских прегледа, договорено је на састанку општинског руководства са директором те здравствене установе Љиљаном Иванчић.

Средства за покривање ових трошкова предвиђена су у буџету општине са циљем унапређења здравственог стања жена и превентивног дјеловања на очувању њиховог здравља.

У саопштењу са овог састанка неведено је да је мамографија дијагностичка метода за откривање обољења дојки, превасходно малигних тумора.

„То је основни преглед за рано откривање рака дојке и оправдан је код свих жена у менопаузи, јер тада жлездано ткиво дојке најчешће бива, у већој мјери или потпуно, замијењено масним ткивом“, стоји у образложењу.

Програми превенције на нивоу Института за јавно здравство Републике Српске захтијевају обавезу раног откривања рака дојке палпацијом код жена старијих од 40 година, а обавезну мамографију код жена од 50 до 70 година.

Дјевојкама се препоручује да почну са самопрегледом дојки већ од 20. године, једанпут мјесечно, а након 25. односно 30. године препоручује се једанпут годишње обавити клинички и ултразвучни преглед дојки.

Ротари клуб Сребреница 2015. године донирао је мамографски апарат Дому здравља Братунац, који је кратко био у функцији, јер због недостатка финансијских средстава ова здравствена установа није била у могућности наставити са пружањем ове врсте услуге.

У наредном периоду Дом здравља Братунац ће, уз финансијску подршку општине, обављати мамографске прегледе, а налазе ће очитавати специјалиста радиологије.

Како је саопштено, мамографија ће се обављати уз упутницу породичног љекара.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра отварање изложбе слика са ,,Арт симпозијума Јахорина“
Сљедећи текстУ петак обиљежавање Дана руских дипломата у Источном Сарајеву