Насловна Вијести Источно Сарајево Акција прикупљања средстава за лијечење Милоша Божовића у Русији

Акција прикупљања средстава за лијечење Милоша Божовића у Русији

328
0

Општинска организација Црвеног крста Источна Илиџа поново ће 28. фебруара покренути хуманитарну акцију прикупљања средстава како би се лијечење у Русији омогућило Милошу Божовићу, који је на фудбалској утакмици у августу 2014. године доживио тешку повреду главе, изјавио је данас у Источном Сарајеву секретар ове организације Ранко Скакавац.

Александар Божовић, Милошев отац, захвалио је организатору акције Општинској организацији Црвеног крста Источна Илиџа и истакао да се након дужег периода на клиници „Неуровита“ у Москви појавила могућност за третман матичним ћелијама који би омогућио опоравак његовог сина.

„Ради епидемиолошких услова нисмо раније могли то да реализујемо. Договорено је и имамо неку наду јер је већ једно дијете које је лијечено истом методом након 11 година лежања у коми проговорило и устало на ноге. Одлазак у Москву смо планирали половином априла“, рекао је Божовић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да би лијечење требало да траје двије године, па би Милош након првог третмана свака два до три мјесеца требао да се подвргне новим третманима.

„То лијечење је изузетно скупо. Након Милошевог лежања у коми, након седам и по година, појавила се могућност за његов опоравак, али су сами трошкови лијечења, одлазак специјалним медицинским авионом и трошкови пратње изузетно скупи“, навео је Божовић.

Сами трошкови лијечења у Москви износе 62.598 евра, те још додатних 15.000 евра неопходних за трошкове породице која је у пратњи и ангажман специјалног авиона.

„Нисмо могли утицати на ствари које се дешавају у Русији и Украјини. Амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија, рекао је да ће преузети на себе обавезе у вези са пи-си-ар тестовима и неопходним пратећим документима“, рекао је Божовић.

Он је захвалио свима који су помогли досадашње лијечење, истакавши амбасадора Самарџију, који је изнио огроман терет у вези са организацијом пута и контактом са љекарима ове московске клинике.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац, подсјетио је да је прва хуманитарна акција прикупљања средстава за лијечење Милоша Божовића организована још 2014. године и захвалио свима који су тада помогли.

„Црвени крст излази у сусрет свима којима је помоћ потребна. Kао Организациони одбор акције ћемо у понеђељак, 28. фебруара, кренути са активностима и позвати све људе да подрже ову нашу акцију. Од 1. марта `М:тел` ће покренути хуманитарни број“, рекао је Скакавац.

Акцији Црвеног крста Источне Илиџе придружио се и Мирсад Ибрић, оснивач Фондације „Лига хуманих“, која је до сада подржала и све раније активности прикупљања средстава за Милошево лијечење.

Милош Божовић био је голман Фудбалског клуба „Славија“ из Источног Сарајева, а у мечу јуниорских екипа „Славије“ и „Звијезде“ из Градачца у августу 2014. године доживио је тешку повреду главе и пао у кому.

Божовић је имао бројне хируршке интервенције, лијечење у БиХ и иностранству, али његова борба ту не престаје.

Он је сада на кућном лијечењу у породичном дому у Источном Сарајеву, а његово здравствено стање захтијева сталну његу и помоћ.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстЛажна дојава о постављеном експлозиву на Јахорини
Сљедећи текстЏудо клуб „Олимпик“ из Сокоца добио вриједну донацију од Немање Мајдова