Насловна Магазин Култура Алекса Шантић – карактеристичан по елегичним мотивима и родољубивим темама

Алекса Шантић – карактеристичан по елегичним мотивима и родољубивим темама

235
0

На данашњи дан 1924. године Умро српски писац Алекса Шантић, аутор антологијских пјесама „Остајте овдје“, „Емина“, „Вече на шкољу“. Припадао је мостарском кругу око књижевног листа „Зора“, који је покренуо с Јованом Дучићем и Светозаром Ћоровићем. У Мостару је основао Српско пјевачко друштво „Гусле“.

У вријеме анексионе кризе, изазване 1908. аустроугарском окупацијом Босне и Херцеговине, избјегао је у Италију, затим је био посланик у Босанском сабору. У Првом свјетском рату аустроугарске власти су га хапсиле као истакнутог српског националисту. У почетку је био под утицајем српских пјесника Бранка Радичевића, Јована Јовановић – Змаја и Војислава Илића, али је потом изградио властити пјеснички израз, карактеристичан по елегичним мотивима и родољубивим темама.

Његови стихови су музикални, а пјесме осјећајне, пуне љубави за национално и социјално потлачене, с јаким револтом против тираније. Преводио је с њемачког и чешког језика. Остала дјела: драме „Хасанагиница“, „У магли“, превод „Лирског интермеца“ Хајнриха Хајнеа.

Претходни текстОбустављен саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере преко Романије
Сљедећи текстОпштина Источна Илиџа: Привремени прекид у испоруци електричне енергије