Насловна Вијести БиХ у стању да политичким дијалогом превазиђе тренутне изазове

БиХ у стању да политичким дијалогом превазиђе тренутне изазове

18
0

Влада Републике Српске нагласила је да је у току оркестрирана кампања за повећање стране интервенције у БиХ, уз алармантна упозорења да је БиХ на ивици рата, док у стварности, свако ко разумије ситуацију у БиХ, зна да нема опасности од такве катастрофе.

У другом дијелу 27. извјештаја Савјету безбједности УН, Влада наводи да Српска чврсто вјерује да је БиХ у стању да превазиђе тренутне изазове кроз интензивиран политички дијалог између домаћих страна, усмјерен на проналажење рјешења у интересу свих конститутивних народа и грађана БиХ.

У документу се истиче да, упркос пријетећој реторици појединих сарајевских политичара, лидери Републике Српске и Срба досљедно и категорички одбијају свако прибјегавање насиљу.

Влада наглашава чврсту посвећеност миру, те да је Република Српска посвећена очувању Устава БиХ и нема план за сецесију у било којем облику.

„Ниједан закон који Република Српска разматра ни на који начин не угрожава суверенитет или територијални интегритет БиХ. Република Српска доказује своју посвећеност миру у БиХ и региону и кроз своју тиху, али постојану сарадњу на регионалним безбједносним иницијативама“, пише у извјештају.

У извјештају се наводи да се Република Српска показала као поуздан партнер чланицама НАТО-а у области борбе против тероризма, високотехнолошке безбједности и других безбједносних питања, те да тијесно сарађује са безбједносним и обавјештајним службама главних чланица НАТО-а, између осталог и у оквиру редовне обуке.

Република Српска је, како се истиче у извјештају, опредијељена за пуно поштовање Дејтонског мировног споразума, укључујући и Устав БиХ и инсистира на рјешавању унутрашњих спорова у БиХ искључиво мирољубивим дијалогом са домаћим партнерима.

У извјештају се наглашава да страни званичници и дипломате који познају ситуацију у БиХ потврђују да мир у земљи није угрожен, те се наводе изјаве званичника Еуфора, који досљедно говоре да не постоји опасност по мир, који у БиХ влада већ 26 година.

Влада наглашава да Република Српска никада није изражавала противљење присуству Еуфора у БиХ, броју војника или мисији „Алтеа“ у складу са мандатом какав је одобрио Савјет безбједности УН.

С друге стране, наводи се да су недавно званичници из Републике Српске изразили забринутост због непотребног и непримјереног кретања припадника и возила Еуфора ван базе које је изазвало узнемиреност школске дјеце и осталих грађана Српске.

У извјештају Влада подсјећа и да су најупућеније високе дипломате у БиХ потврдиле да нема озбиљног ризика по мир.

„У свом фебруарском свједочењу пред Kонгресом, амерички изасланик Габријел Ескобар рекао је да ситуација није слична ситуацији 1991. године, те констатовао да `ни Хрватска ни Србија нису заинтересоване да виде рат на својим границама`, и нагласио да `постоји више механизама да се спријечи сукоб` и да `не види да се ситуација дестабилизује онако како то виде неки најдрастичнији аналитичари`“, подсјећа се у извјештају Владе Српске.

Влада наглашава и да ситуација у Украјини нема никакве везе са безбједношћу у БиХ, те упозорава да бошњачке странке у БиХ, предвођене исламистичком СДА, са својим страним помагачима, покушавају да искористе ситуацију у Украјини да спроведу свој план за БиХ тврдњом да су недавни кораци Републике Српске ка враћању њених уставних надлежности под утицајем предсједника Русије.

Ово је, наводи се у извјештају, чиста фантазија, те се истиче да Република Српска и њено руководство не служе ни Русији ни било којој другој страној сили, већ само грађанима Српске.

„Тврдњом да борбе у Украјини представљају опасност по БиХ, бошњачке странке и њихови помагачи распирују пометњу и страх ради политичких поена. Ширењем страха настоје да улију неповјерење у Републику Српску и оправдају тражење интензивнијег уплитања странаца у БиХ“, додаје се у тексту.

У извјештају се наводи да Република Српска и њено руководство јасно искључују било какву могућност употребе насиља, не траже независност, већ само траже да обављају одређене послове из надлежности које су им дате Уставом БиХ, у нади да ће изградити функционалнију и просперитетнију БиХ.

„С обзиром на дугогодишње културне везе и пријатељство између Русије и српског
народа, разумљиво је да се већина грађана Републике Српске противи санкцијама против Русије. Дакле, као и већина земаља у свијету, укључујући најмање једну чланицу НАТО-а, Република Српска није подржала увођење санкција Русији“, пише у извјештају.

У другом дијелу извјештаја напомиње се да Република Српска недвосмислено инсистира на поштовању територијалног интегритета Украјине, да је позвала да се починиоци ратних злочина приведу правди, као и да пружа новчану помоћ народу Украјине.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстКовачевић: Данас царује језичка некултура
Сљедећи текстВучић: Нијемци говоре грађанима да купују џемпере и да се купају једном у три дана