Насловна Магазин Култура Ковачевић: Данас царује језичка некултура

Ковачевић: Данас царује језичка некултура

348
0

Лингвиста Милош Kовачевић, оцијенио је да у данашње вријеме царује језичка некултура, те нагласио да се положај српског језика не може побољшати уколико се не поправи у образовном систему.

„Одавно говорим да је срамота за онога ко је завршио било који факултет да је функционално и граматички неписмен. А код нас је то прије правило него изузетак. Жалосно је слушати каква је биједна употреба српског језика код оних који су кобајаги факултетски образовани. А може ли се неко звати образованим, ако је неписмен у матерњем језику?“, пита Kовачевић.

Kовачевић је за „Глас Српске“ нагласио да је посљедњи тренутак да се Министарство просвјете и Влада Републике Српске, сагласе да је неопходно да српски језик буде уведен као обавезан на свим државним и приватним факултетима, због елементарне и функционалне писмености.

Он је навео да му је циљ да ове године објави књигу о социолингвистичким проблемима српскога језика, књигу која бјелодано треба да покаже како један те исти српски језик, не може имати статус различитих језика код различитих народа који га употребљавају.

„Односно, како политичко проглашење неког идиома језиком том `језику` не прибавља лингвистички статус језика, јер за идентитет једног језика није довољно да политичари кажу да се тај језик не зове српски. То је тим потребније што је на дјелу тиха асимилација Срба и српског језика у Босанце и такозвани босански језик у БиХ“, навео је Kовачевић, који је и професор српског језика и опште лингвистике на Филолошком факултету у Београду и Филозофском факултету на Палама.

Kовачевић каже и да је „зато тешко разумљиво да Влада Српске још увијек на ново усвајање није доставила Народној скупштини дорађен закон о српском језику и ћирилици, који је у неким, небитним, појединостима оспорио Уставни суд Републике Српске“

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстУ Требињу почињу “Дани Светог Василија“
Сљедећи текстБиХ у стању да политичким дијалогом превазиђе тренутне изазове