Насловна Вијести У Требињу почињу “Дани Светог Василија“

У Требињу почињу “Дани Светог Василија“

56
0

У Требињу вечерас почињу „Дани Светог Василија Острошког и Тврдошког“ у оквиру којих ће овај град 10. и 11. маја први пут посјетити Његова светост патријарх српски Порфирије.

Свечано отварање манифестације планирано је вечерас у 20.00 часова, у башти под платанима, а ако буде кише онда у позоришној сали Kултурног центра.

Након свечаног отварања, током манифестације која траје до 12. маја, када се прославља празник посвећен Светом Василију Острошком и Тврдошком биће приређени или богослужбени или културни догађаји, међу којима је и прва канонска посјета патријарха Порфирија Требињу 10. и 11. маја.

Свечани дочек Његове светости биће приређен у уторак, 10. маја, у 19.00 часова, на углу Улица краља Петра Првог Ослободиоца и Јована Дучића, одакле ће свечана литија кренути ка Саборном храму Светог Преображења Господњег, гдје ће бити служена доксологија у част Његове светости.

Потом ће у порти Саборног храма бити приређен концерт православне духовне музике у извођењу чланова Црквеног хора „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, који ове године слави 130 година од оснивања, навео је ђакон Бранислав Рајковић.

Ђакон је напоменуо да ће у вријеме „Дана Светог Василија Острошког и Тврдошког“ бити обиљежено и 20 година од обнове манастира Завала, када ће бити приказана изложба фотографија и камене пластике, те 30 година од разарања манастира Житомислић и 20 година од почетка његове обнове.

Он је захвалио Градској управи Требиња, што заједно са Епархијом организује ове догађаје.

Начелник градског Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић истакла је да је Требињу и сваком његовом грађанину, посебна част што ће од вечерас до 12. маја живјети у духу Светог Василија, који је рођен у селу Мркоњићи у Поповом пољу, а чије се мошти налазе у манастиру Острог.

„Ово подручје под сталним је окриљем Светог Василија. Зато овај велики светитељ заслужује да му се током године посвети још један догађај који ће подсјећати на његов живот – да је рођен у Мркоњићима, да је као искушеник боравио у Завали, а замонашио се у Тврдошу и био митрополит херцеговачки и данас је један од највећих светитеља православне вјере“, рекла је Скочајићева.

Она је истакла да је Градској управи, као и свим грађанима Требиња, посебна част што ће у Требињу боравити патријарх српски Порфирије.

„Дане Светог Василија Тврдошког и Острошког“ организују Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Градска управа Требиња.

ИЗВОРсрна, фото Митрополија црногорско-приморска
Претходни текстАМС РС: Опрез, коловози мокри и клизави
Сљедећи текстКовачевић: Данас царује језичка некултура