Насловна Вијести Цијене нафте су нагло порасле због сукоба у Украјини

Цијене нафте су нагло порасле због сукоба у Украјини

24
0

Цијене нафте су данас нагло порасле, подстакнуте страхом од поремећаја у снабдевању због украјинске кризе и западних санкција Русији, док разговори о координисаном пласману сирове нафте из глобалних резерви нису успјели да умање страх од потенцијалних несташица.

Цијена европске нафте Брент за испоруку у мају (фјучерс уговори) скочила је за 7,42 долара или 7,57 одсто, на 105,39 долара по барелу, показују актуелни подаци портала oilprice.com, који прати промјене цијена у реалном времену.

Током поподневног трговања, Брент, који се сматра свјетским стандардом на тржишту нафте, у једном тренутку је прешао ниво од 106 долара, након чега је цијена почела да се преокреће. Прошле недеље, након почетка руског напада на Украјину, нафта Сјеверног мора достигла је седмогодишњи максимум од 105,79 долара за барел.

Америчка сирова нафта ВТИ за испоруку у априлу порасла је данас за 7,94 долара, или 8,30 одсто, на 103,66 долара по барелу. Претходне недеље забиљежио је највиши ниво од јула 2014. од 102,19 долара.

Чланови Међународне енергетске агенције (ИЕА) разговарали су данас о пласману 60 милиона барела нафте из резерви како би се снизиле цене „црног злата“, пренео је Ројтерс.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и други произвођачи, укључујући Русију, требало би да се састану у сриједу, додала је британска агенција.

ИЗВОРТанјуг
Претходни текстПет особа је погинуло у нападу на телевизијски торањ
Сљедећи текстДодјела Оскара: „Минамата“ фаворит за награду публике (ВИДЕО)