Насловна Вијести Цијене житарица и биљног уља на рекордном нивоу

Цијене житарица и биљног уља на рекордном нивоу

246
0

Цијене прехрамбених производа, попут житарица и биљног уља, достигле су највиши ниво – рат у Украјини и масовни поремећаји у снабдијевању узрокују глад и неухрањеност која пријети милионима људи у Африци, на Блиском истоку и другим мјестима, наводе стручњаци УН.

Организација УН за храну и пољопривреду објавила је да је њен индекс цијена хране, који прати мјесечне промјене међународних цијена потрошачке корпе са основним намирницама, прошлог мјесеца просјечно износио 159,3 бода, односно 12,6 одсто више у односу на фебруар, преноси „Геополитика“.

Стручњаци сматрају да је рат у Украјини увелико одговоран за раст цијена житарица од 17,1 одсто, укључујући пшеницу и друге попут зоби, јечма и кукуруза.

Русија и Украјина заједно чине око 30 одсто свјетског извоза пшенице и кукуруза.

Највећи раст цијена забиљежен је за биљна уља: тај индекс цијена повећан је за 23,2 одсто и подстакнут је вишим котацијама сунцокретовог уља које се користи за кухање.

Украјина је водећи свјетски извозник сунцокретовог уља, а Русија је одмах иза Украјине.

Проблем је што нема извоза преко Црног мора, а извоз преко Балтика практично се ближи крају.

Растуће цијене хране и поремећаји у снабдијевању из Русије и Украјине узроковали су несташицу хране у земљама на Блиском истоку, у Африци и дијеловима Азије, гдје многи људи ионако нису добијали довољно хране.

Те нације ослањају се на приступачне залихе пшенице и других житарица из црноморског региона, како би прехраниле милионе људи који живе од субвенционираног хљеба и резанаца, а сада се суочавају са могућношћу даље политичке нестабилности.

У регији Сахел у средишњој и западној Африци сметње због рата допринијеле су ионако несигурној ситуацији са храном узрокованој пандемијом ковида, сукобима, лошим временом и другим структурним проблемима – процјењују стручњаци УН.

ИЗВОРсрна, фото puntomarinero.com
Претходни текстМочевић одушевио Московљане, Пржуљ вечерас представља свој књижевни опус
Сљедећи текстСамо 200 младих у трци за 500 униформи Оружаних снага БиХ