Насловна Вијести Република Српска Само 200 младих у трци за 500 униформи Оружаних снага БиХ

Само 200 младих у трци за 500 униформи Оружаних снага БиХ

259
0

На конкурс за пријем 500 кандидата за посао у почетном чину војника у Оружаним снагама БиХ, а који је отворен крајем прошлог мјесеца, до петка се пријавило тек око 200 заинтересованих, сазнају „Независне новине“.

С обзиром на то да имамо поприлично висок степен незапослености, некада је ово занимање било доста примамљиво, а за досадашњи, скроман одзив, у Министарству одбране БиХ имају објашњење.

– Оглас остаје отворен до 24. априла и из досадашњег искуства највећи број пријава је у другом дијелу рока за пријаву – речено је за „Независне новине“ из Министарства одбране БиХ.

Међутим, донекле и није изненађујући овакав засад слаб одзив, ако се у обзир узме да је, према подацима Савеза самосталних синдиката БиХ, посљедња синдикална потрошачка корпа коштала 2.389 КМ, те се тај податак упореди с платом коју је могуће зарадити у униформи.

– Просјечна нето плата професионалног војног лица у чину војника, у почетном чину (први војнички чин ОР-1), у јануару је била 717 КМ, док је просјечна бруто плата професионалног војног лица у чину војника, у почетном чину, у истом мјесецу била 1.230 КМ – навели су из Министарства одбране БиХ.

Ипак, ко добије посао у Оружаним снагама БиХ, поред плате, може рачунати и на плаћени топли оброк и регрес.

– Топли оброк износи осам КМ за сваки дан проведен на послу, а такође имају право и на накнаду превоза. Накнада за превоз зависи од удаљености мјеста службе од мјеста пребивалишта и утврђује се у складу с Одлуком СМ БиХ о висини, начину и поступку остваривања права на накнаду за превоз на посао и превоз с посла у институцијама БиХ – појаснили су из Министарства одбране БиХ у изјави за „Независне новине“.

Осим тога, како додају, професионална војна лица – војници имају право и на регрес. Из Министарства одбране БиХ, подсјетимо, раније су објавили да је у питању јавни оглас за пријем 500 дјевојака и младића у професионалну војну службу у Оружане снаге БиХ.

– То ће овој популацији осигурати сталан и сигуран посао, професионалну каријеру и могућност напредовања у Оружаним снагама БиХ – навели су из Министарства одбране БиХ.

Како су додали, на оглас се могу пријавити младићи и дјевојке који имају завршену средњу школу ИИИ и ИВ степена, да нису млађи од 18 нити старији од 27 година и да испуњавају услове конкурса.

Тестирања кандидата биће обављена у центрима за регрутовање у Сарајеву – касарна „Рајловац“, у Бањалуци – касарна „Козара“, Чапљини – касарна „Божан Шимовић“ и Тузли – војна база „Аеродром Дубраве“.

– Након завршених тестирања, Комисија за избор ће обавити интервју с најуспјешнијим кандидатима и послије завршеног интервјуа извршити избор и предложити министру одбране БиХ кандидате за упућивање на основну војничку обуку – навели су из Министарства одбране БиХ. 

ИЗВОРNezavisne.com
Претходни текстЦијене житарица и биљног уља на рекордном нивоу
Сљедећи текстШешић напустио СДС