Насловна Вијести Данас 110 година од потонућа Титаника

Данас 110 година од потонућа Титаника

319
0

У енглеском граду Саутемптону данас ће бити обиљежено 110 година од потонућа чувеног прекоокеанског брода „Титаник“.

Највећи и најлуксузнији брод са почетка 20. вијека „Титаник“ потонуо је на данашњи дан 1912. године када су погинуле 1.523 особе.

Грађани Саутемптона ће одати почаст погинулима када је потонуо брод тежак 46.000 тона у сјеверном Атлантику.

„Титаник“ је носио и надимак „Непотопови“, а нестао је у таласима сјеверог Атлантика 15. априла 1912. године након што је на свом првом прекоокеанском путовању ударио у ледени бријег.

Међу погинулима је и 549 становника Саутемптона.

„Прича о `Титанику` уписана је у Саутемптон попут уреза у камену и не само зато што је напустио нашу луку у априлу 1912. године. Већи разлог је што је велики број чланова посаде живио овдје“, рекао је званичник из Саутемптона Енди Скинер.

Током дана биће положени вијенци на споменик машинстима са „Титаника“ у Саутемптону.

Брод је превозио неке од тада најбогатијих људи свијета, као и стотине исељеника из Британије, Скандинавије и цијеле Европе, који су хтјели да започну нови живот у САД.

Смјештај за путнике првог разреда био је врхунац удобности и раскоши, са теретаном, базеном, библиотеком, ресторанима и кабинама.

Бежична телеграфија високе снаге омогућавала је путницима слање телеграма, као и комуникацију са другим бродовима.

Иако је „Титаник“ имао напредне безбједносне факторе попут водонепропусних преграда и даљински затвараних водонепропусних врата, због застарјелих поморских безбједносних прописа имао је чамаца довољно за само 1.178 људи, што је била тек трећина његовог капацитета.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској рођено 26 беба
Сљедећи текст„Отворени Балкан” је прилика за привредни раст у региону