Насловна Вијести „Ђоковић – луд, кукавица или филмски херој?“

„Ђоковић – луд, кукавица или филмски херој?“

22
0

Новак Ђоковић, први тенисер свијета, нема намјеру да се вакцинише па макар не играо и не јурио статус највећег икада.

Аустралијски портал „Спектејтор“ објавио је текст аутора Џејмса Мекферсона, који је упоредио Ђоковића са шкотским спринтером Ериком Лиделом.

Лидел је давне 1924. године, на Олимпијским играма у Паризу, као велики фаворит одбио да учествује у трци на 100 метара, јер су квалификације биле заказане за недељу. Сматрао је да је недеља дан за богослужења.

Због тог потеза је означен као лош за спорт, кукавица и издајник јер је своје принципе ставио испред тежње за спортском славом. Нешто слично као што сада ради Ђоковић, констатовао је Мекферсон.

На Лидела су притисак вршили политичари, спортски званичници, новинари и колеге да се предломисли, али је био тврдоглав у својим убјеђењима.

Лидел је касније побједио у трци на 400 метара, за шта није био специјалиста, али је ипак дошао до злата уз свјетски рекорд тог времена.

„Још један шампион ставља принципе испред славе, нешто што је ријетко. Постоје два врста мишљења, једни му се диве, а други га сматрају прилично лудим. Цијена коју је Новак спреман да плати укључује пропуштање да освоји милионе долара од награда, можда и спонзорске уговоре и шансу да постане највећи Гренд слем шампион у историји“, пише Аустралијанац.

“Зато сада добија критике“, наводи Мекферсон, “одбијајући да се поклони медицинској аутократији и многи му се подсмевају његовом ставу“.

На крају је констатовао да би била велика штета да Ђоковић више не удари тениску лоптицу у бесу, али и да је можда виђен његов најбољи ударац.Али не рекетом, већ инсистирање, без озбира на последице, да неће бити ничији роб.

„Радије би да буде слободан човек са 20 Гренд слем титула, него да два пута буде убоден иглом. Историја ће му судити. Можда ће за 60 година, након што критичари буду заборављени, снимити филм као што је за Ерика Лидела“, закључује се у тексту на „Спектејтору“.

 

 

ИЗВОРб92, фото EPA/EFE Alessandro di Marco
Претходни текстМандрапа: Без српског језика нема ни српског народа
Сљедећи текстПолиција претреса стан хрватског министра Дарка Хорвата