Насловна Вијести Република Српска Донијети квалитетније критеријуме о расподјели шумских дрвних сортимената

Донијети квалитетније критеријуме о расподјели шумских дрвних сортимената

65
0

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске указало је не потребу да се донесу квалитени критеријуми о расподјели шумских дрвних сортимената, а завршне консултације у вези са припремљеним приједлогом планиране су крајем наредне седмице.

Министарство ће приједлог доставити Влади Републике Српске на разматрање и усвајање.

„Коначни уговори о снабдијевању шумским дрвним сортиментима између предузећа `Шуме Републике Српске` и дрвопрерађивача за 2022. годину биће потписани одмах по доношењу критеријума“, наводи се у саопштењу Министарства.

Доношењем квалитетног приједлога критеријума о расподјели шумских дрвних сортимената обезбиједиће се развој дрвне индустрије. Потреба да њиховим доношењем указала се због одређених промијењених услова у пословању дрвопрерађивачког сектора и шумарства.

Из Министарства су истакли да редовно прате ситуацију у дрвопрерађивачком сектору, те да с циљем заштите и боље снабдјевености домаћих дрвопрерађивача сировином припрема нови приједлог критеријума о расподјели дрвне сировине.

Годишњим планом производње предузећа „Шуме Републике Српске“ Соколац за ову годину предвиђена је производња око 950.000 метара кубних трупаца за резање, док су исказане потребе и капацитети дрвопрерађивача двоструко већи.

Због одређених промијењених услова у пословању дрвопрерађивачког сектора и шумарства постоји јасна потреба за доношењем нове Одлуке о утврђивању критеријума, услова и начина расподјеле шумских дрвних сортимената.

Ти промијењени услови су раст и развој предузећа у дрвној индустрији, повећана потражња производа од дрвета, захтјеви за јачом подршком предузећима у локалним заједницама гдје је шума основни ресурс, отежана реализација производње шумских дрвних сортимената у оквиру Јавног предузећа шумарства.

Ради боље снабдјевености домаћих дрвопрерађивача сировином, на иницијативу овог Министарства, Влада је јуче на сједници донијела Закључак о потреби увођења мјере забране извоза трупаца изван граница БиХ и исти прослиједила Савјету министара БиХ на надлежно поступање.

 

ИЗВОРСрна
Претходни текстПсихолошка подршка важна за нормалан живот пацијената са стомом
Сљедећи текстЛука Глигорић трећи на Регионалном такмичењу из физике