Насловна Вијести Психолошка подршка важна за нормалан живот пацијената са стомом

Психолошка подршка важна за нормалан живот пацијената са стомом

30
0

Чланови Удружења „Илко-Стома“ Републике Српске које окупља пацијенте са стомом, изведеном кесом на стомаку, организовали су у Фочи превентивну акцију поводом обиљежавања мјесеца борбе против рака. Са грађанима Фоче подијелили су своја дугогодишња искуства и скренули пажњу на важност редовних прегледа.

Циљ кампање под називом „Нисте сами“ је да пацијенти обољели од рака дебелог цријева лакше савладају психолошке баријере како би што прије наставили са животним активностима.

Указано је да се болест може контролисати и превентивно дјеловати колиноскопским прегледом, те да лијечење у поодмаклом стадијуму захтијева хируршку интервенцију којом се дебело цријево изводи на зид стомака, након чега се носи стома.

У Удружењу „Илко-Стома“ кажу да пацијенти са стомом, након што савладају почетне потешкоће, уз савремена помагала и правилну његу живе сасвим нормално, настављају да раде исте послове, баве се спортом, иду на море, планину или рафтинг.

-Пацијенти пролазе кроз проблеме психолошке природе, имају разне трауме и питају се како ће даље кроз живот, да ли ће их прихватити партнер или околина, да ли ће се моћи купати, ићи на море. Кад се опораве настављају са мало другачијим начином живота, али углавном, оспособимо их, враћамо их поново у живот и радне активности. Имамо доста успјеха на том пољу-рекао је предсједник Удружења Драган Тривун.

Он је поручио да је код појаве првих симптома болести неопходно затражити помоћ љекара, како би се избјегла тежа обољења.

-Први симптоми су застој у пробави, нередовна столица, крв у столици, надимање. То су први сигнали који нас упућују да се што хитније јавимо доктору. Највјеродостојнији преглед за све то је колоноскопија, преглед дебелог цријева-истакао је Тривун, који 28 година носи стому.

Како би пацијентима помогли да се што брже врате нормалним животним активностима превентивној кампањи придружило се и Удружење пацијената са стомом Србије, чија је главна улога ресоцијализација у постоперативном периоду.

-Када се врате кући то је један вид депресије, повучености, не само пацијента, већ и чланова породице. Кад виде нас који носимо стому, а ја је носим 30 година, онда то ствара сасвим другачију слику. Тако да им будимо оптимизам и наду да наставе живот-рекла је предсједник Удружења пацијената са стомом Србије Снежана Милојевић.

Кампања „Нисте сами“ организована је уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, док је фочански Дом здравља помогао бесплатним мјерењем крвног притиска и нивоа шећера у крви.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстСутра ветерани играју за Милоша Божовића
Сљедећи текстДонијети квалитетније критеријуме о расподјели шумских дрвних сортимената