Насловна Магазин Занимљивости Финска поново земља најсрећнијих људи на свијету

Финска поново земља најсрећнијих људи на свијету

30
0

Уједињене нације објавиле су десетогодишњи извјештај о најсрећнијим државама свијета уочи Међународног дана среће који се обиљежава 20. марта. Први свјетски извештај о срећи објављен је 2012. године.

И ове године Финска је проглашена за најсрећнију земљу на свијету, пету годину заредом. На другом мјесту је Данска, слиједе Исланд, Швајцарска, Холандија, Луксембург, Шведска, Норвешка, Израел, Нови Зеланд. Извјештај о срећи у земљама свијета узима у обзир параметре као што су очекивани животни вијек, социјална подршка, корупција…

Финска је већ пет година земља најсрећнијих људи

Светски извјештај о срећи који рангира више од 146 земаља широм свијета сваке године објављује World Happiness Report, у публикацији Мреже рјешења УН за одрживи развој.

Галупов свјетски извјештај о срећи у свијету заснива се на двије кључне идеје: да се срећа или процјена живота може мјерити путем анкета јавног мњења и да аутори могу да идентификују кључне детерминанте благостања и на тај начин објасне обрасце процјене живота широм свијета.

Ове информације, могу помоћи земљама да креирају политике које имају за циљ постизање срећнијих друштава.

Норвешка је у десет срећних земаља на свету

Објављени подаци показују да су заједнице са високим нивоом повјерења срећније и стабилније иако су суочене са различитим кризама.

Канадски економиста Џон Ф. Хеливел и уредник World Happines Report истакао је: „Током 2021. године открили смо изузетан раст широм свијета, у категоријама љубазност, помагање странцима, волонтирање током 2021. године. Овај талас добронамјерности, пружа моћан доказ да људи желе да помогну онима којима је она потребна“.

Канада је пала на десето мјесто, а у осталих 20 спадају, САД на 16. мјесту, Уједињено Краљевство и Чешка остају на 17. и 18,  Белгија је на 19, а Француска на 20. мјесту.

канада је заузела десето место по срећним људима

Од земаља у региону, најсрећнији је живот у Словенији, која је на 22. мјесту, Србија је на 43. мјесту, Хрватска на 47, БиХ на 67.Црна Гора на 75, а Сјеверна Македонија на 89. мјесту.

Србија је на 43. месту по срећним људима

Од земаља бившег Совјетског Савеза најбоље показатеље среће имају Литванија и Естонија, на 34. и 36. мјесту, Молдавија 62, Киргистан 64, Белорусија 65, Туркменистан 78, Русија на 80. мјесту.

 

ИЗВОРCNN
Претходни текстЈавни позив за подршку пољопривредним произвођачима
Сљедећи текстБугарска неће слати војну помоћ у Украјину