Насловна Вијести Галијашевић: Без Срба и Хрвата, Бошњацима остаје само “филџанистан“

Галијашевић: Без Срба и Хрвата, Бошњацима остаје само “филџанистан“

22
0

Политички аналитичар и експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић, рекао је да Бошњацима без Срба и Хрвата, који би заједно са њима прихватили и градили БиХ, не остаје ништа осим „филџанистана“, који би био гето за све будуће генерације муслимана у њој.

Галијашевић наводи да се „неоосмански исламизам изгубљених душа сарајевских, перспективе настанка самосталне, а мале бошњачке државице, исламског резервата подјељеног на два дијела, увијек успјевао измјерити само арима, хектарима и квадратним километрима њене површине“.

„Ма колика површина те државе била, без Срба и Хрвата као савезника, осуђена је на пропаст – она и Бошњаци у њој“, оцијенио је Галијашевић у изјави Срни.

Он каже да сарајевска НАТО прича, стална настојања да се докаже злочиначка природа Републике Српске и стално постављање Српске на оптуженичку клупу, има конкретан политички циљ.

„А то су рушење основних елемената националне равноправности утврђене Дејтонским споразумом, рушење државотворног субјективитета Републике Српске и формирање исламског друштва и исламске власти, као кључних мјера у изградњи цјеле земље као исламске државе“, појаснио је Галијашевић.

Зато се, додао је, у јавном простору често чује порука и захтјев да се Срби сложе и да се договоре како би остварили јединство.

„Али, питање српског јединства није питање грађанске толеранције и учтивости – јединство се може градити само око јасних политичких циљева и прецизно утврђеног и пројектованог националног интереса“, истакао је Галијашевић.

Он је упитао постоји ли неко у Републици Српској или Србији, ко мисли да је погрешан циљ спречавање даљег урушавања Српске и понижавања српског народа у БиХ?

„Тврди ли било ко да је политички процес повратка надлежности и на Дејтонском споразуму изграђених елемената државности погрешан корак и да он подиже тензије, односно да треба ћутати и трпити како би западни политичари увјеравали своју јавност у стабилност Босне?“, упитао је Галијашевић.

Он пита како се помирити унутар своје заједнице, ако та подјела настаје због различлитих виђења положаја властите народне заједнице и њеног односа према другим народима.

„Kако тек помирење Срба и Бошњака дјелује немогуће?“, упитао је Галијашевић.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстДачић: Такозвана косовска државност у “лаганом изумирању“
Сљедећи текстСутра сунчано и топло, наредних дана промјенљиво са падавинама