Насловна Вијести Република Српска Грађани Српске коначно могу да одахну: Маске више нису обавезне, угоститељски објекти...

Грађани Српске коначно могу да одахну: Маске више нису обавезне, угоститељски објекти се враћају на редован режим рада

226
0

Влада Републике Српске је данас на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације донијела нову уредбу, којом на снази остаје ношење маски само у здравственим установама и установама социјалне заштите.

Сходно томе, нема више ношења обавезе маске у затвореном јавном простору у Републици Српској, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Додао је да се режим рада угоститељских објеката враћа на редован режим, у складу са Законом о угоститељству.

– Маске нису обавезне ни у школским и високошколским објектима – рекао је Шеранић.

Додао је да здравствене установе функционишу у складу са епидемиолошком ситуацијом.

– Пратићемо епидемиолошку ситуацију и сходно томе доносити мјере које се односе на грађане и заједницу – рекао је Шеранић.

Нагласио је да вирус неће нестати.

– Добро је што тренутно не изазива тешке клиничке слике. Препорука за вакцинацију и даље остаје – рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је на данашњој сједници усвојила приједлог допуна Закона о здравственом осигурању.

– Ријеч је о начину доношења посебног програма за обезбјеђење лијекова, између осталог и за ријетке болести – каже Шеранић.

Рекао је да се у Српској уводи ХПВ вакцина као препоручена вакцина у РС и регулише законски активности у правци даље препоручене вакцинације против ковида 19.

– Ово је први корак у увођењу ХПВ вакцинације, она неће одмах почети. Ово је ваома важан корак у превенцији карцинома грлића материце – рекао је Шеранић.

 

ИЗВОРсрпска инфо
Претходни текстПотписан програмски оквир за период 2021-2025. године
Сљедећи текстЈеднократна помоћ за студенте који у Власеници стичу академско образовање