Насловна Вијести Потписан програмски оквир за период 2021-2025. године

Потписан програмски оквир за период 2021-2025. године

19
0

У Сарајеву је данас потписан Програмски оквир ФАО за БиХ за период 2021-2025. за који ће подршка износити 8,62 милиона долара и који ће бити веома значајан за пољопривредни сектор.

Потписници су министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и замјеник регионалног директора за Европу и централну Азију Организације за храну и пољопривреду УН Набил Ганги.

Кошарац је појаснио да ће подршка ФАО за овај период износити 8,62 милиона долара, те додао да ће овај програм, који је израђен у сарадњи са институцијама из области пољопривреде и руралног развоја Републике Српске и ФБиХ, са надлежним институцијама на нивоу БиХ, бити од великог значаја за пољопривредни сектор.

– Главни стратешки циљеви овог програма су јачање конкурентности малих породичних газдинстава, развој руралних животних услова кроз побољшану безбједност хране, одрживо управљање природним ресурсима, као и подршка ублажавању утицаја климатских промјена, те трансформација прехрамбених система и олакшавање приступа тржишту – рекао је Кошарац након потписивања овог програмског оквира.

Према његовим ријечима, контекст овог циклуса знатно ће се разликовати од претходног, који је био за период 2018-2021, првенствено због покретања нових стратешких иницијатива као што су Зелени договор, Зелена агенда за западни Балкан.

Кошарац је рекао да би до краја 2025. године требало да буду усвојена знања и алати како своје економске мјере и политике учинити конкурентнијима, одрживијима, укључивијим и отпорнијим.

Он је истакао да је договорено да се периодично афирмише имплементација конкретних пројеката, што значи да ће Министарство спољне трговине, заједно са ентитетским министарствима и локалном структуром ФАО у БиХ, обилазити газдинства, разговарати и сви заједно планирати будуће пројекте у сектору пољопривреде.

Ганги је рекао да је обиљежавање 30 година од приступања БиХ УН прилика да се заједно ради на спровођењу свих активности које су предвиђене овим програмским оквиром за БиХ.

– То је први оквир који чини дио оквира за развој којег су УН потписале са БиХ – појаснио је Ганги и додао да овај програмски оквир представља обавезу за све, јер је неопходно да свако газдинство, домаћинство у БиХ осјети бенефите ових активности.

Према његовим ријечима, нико у БиХ не смије бити изостављен и заборављен.

– Сви ћемо скупа радити на питањима родне равноправности, која се тичу руралних заједница и водити рачуна о одрживим системима хране за свакога – истакао је он и изразио наду да ће овај програмски оквир спроводити сви, на свим нивоима власти у БиХ.

Он је додао да је сада потребно радити на ревитализацији села у БиХ, заустављању миграције младих из руралних средина, те радити на унапређењу живота и егзистенције за сваког у БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСвјетски дан бубрега
Сљедећи текстГрађани Српске коначно могу да одахну: Маске више нису обавезне, угоститељски објекти се враћају на редован режим рада