Насловна Вијести Република Српска Свјетски дан бубрега

Свјетски дан бубрега

190
0

Хроничне бубрежне болести су честе и тешке, у већини случајева немају симптоме, а превентивним прегледима и правовременим откривањем болест се може ставити под контролу, поручено је данас из Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске.

Акцијом бесплатног мјерења крвног притиска и шећера у крви данас је на УКЦ-у Српске обиљежен Свјетски дан бубрега, с циљем подизања свијести о значају бубрега за цјелокупно здравље.

Специјалиста интерне медицине на Одјељењу нефрологије Драгана Бубић упозорила је да се грађани, нажалост, у већини случајева јављају у задњи моменат.

„За грађане који су здрави сасвим је довољно да се јаве једном годишње на превентивни преглед“, рекла је новинарима Бубићева, која је секретар Удружења нефролога Републике Српске.

Она је навела да кроз нефролошку амбуланту на годишњем нивоу прође и више од 5.000 пацијената.

Специјалиста интерне медицине на Одјељењу нефрологије Марко Аничић позвао је грађане да планирају систематске прегледе, те да се прегледају бар једном годишње.

„Циљ нам је да држимо болест под контролом, те да се компликације ове болести десе што касније, а то је једино могуће ако се пацијент јави на вријеме“, рекао је Аничић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВулину уручена плакета Републичке управе цивилне заштите
Сљедећи текстПотписан програмски оквир за период 2021-2025. године