Насловна Вијести Хиљаде људи у „Поворци сјећања“ у Београду у част др Станковића

Хиљаде људи у „Поворци сјећања“ у Београду у част др Станковића

23
0

Сусретом породица несталих Срба из Републике Српске и породице доктора Зорана Станковића на његовом гробном мјесту у Алеји великана на Новом гробљу у Београду завршена је „Поворка сјећања“ у којој је учествовало више од 2.000 људи, који су се на тај начин захвалили чувеном патологу на свему што је учинио за њихове породице. Тако је снимљена и завршна масовна сцена документарног филма „Свједок“ о доктору Станковићу режисера Дениса Бојића.

Сусрет је пратила плех музика која је извела инструментал „Ово је Србија“ и „Тамо далеко“.

Чланови породица несталих Срба су на гробном мјесту професора Станковића положили црвене руже и изразили саучешће његовој супрузи Марини, кћеркама и унуцима.

Почаст доктору Станковићу и уједно помен својим најмилијима одало је око 2.000 Срба из Републике Српске, али и Србије и региона.

Они су прија тога формирали „Поворку сјећања“ код Вуковог споменика у Београду и кренуло ка Алеји великана на Новом гробљу и гробном мјесту патолога Зорана Станковића, који је годинама несебично радио на откривању судбине њихових најмилијих.

Учесници су носили фотографије својих страдалих и црвене руже које су положили на гроб доктора Станковића.

Режисер филма Денис Бојић рекао је у обраћању учесницима поворке и онима који су дошли да их подрже да данашњи долазак породица несталих у Београд није без разлога, већ да су дошли да захвале професору Зорану Станковићу који је управо из Београда кренуо у Госпић, Вуковар, Братунац и сва остала српска стратишта и помогао им да сазнају судбину својих најмилијих.

-Тако се успоставља равнотежа. Идеја је да покажемо шта је доктор Станковић урадио. Обдуковао је и идентификовао 7.500 људи, што је немјерљив значај за све породице и за српски народ – нагласио је Бојић.

Брано Вучетић из Братунца, који је имао девет и по година када му је убијена комплетна породица, и који је као дијете био заробљен од припадника јединице Насера Орића, рекао је да су он и породице које дијеле његову судбину дошли да изразе захвалност оном ко им је помогао да своје најмилије достојно сахране.

Славка Матић, којој су припадници јединице Насера Орића убиле двије кћерке и мужа, рекла је да се над српским народом у Подрињу десио геноцид, а да су хероји за српске породице Ратко Младић и Зоран Станковић.

Филм „Свједок“ реализује се у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица.
Филм је заснован на документацији и свједочанствима доктора Станковића која се односе на његов боравак на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Нажалост, непосредно пред почетак снимања, Станковић је изненада преминуо.

Бојић је рекао раније да очекује да филм „Свједок“ пред публиком буде наредне године, а да ће му посебну вриједност дати архивски материјал и необориве чињенице о српском страдању.

Филм је сниман на локацијама масовних гробница гдје су извршени ратни злочини над српским народом – у Кравици, Мркоњић Граду, Броду, Шековићима и Зворнику.

Станковић је био специјалиста судске медицине са Војномедицинске академије и током ратног периода урадио је око 7.500 обдукција на више од 50 масовних гробница и стратишта српског народа.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстСутра облачно, повремено киша
Сљедећи текстВишеград, Прекинута прва ванредна сједница СО Вишеград(ВИДЕО)